Marșul Pride de la Istanbul s-a lăsat cu sute de arestări. Locuitorii îi loveau cu tigăile, de la etaj, pe polițiștii care agresau manifestanții/ video

Foto: Pixabay, de LoggaWiggler
Foto: Pixabay, de LoggaWiggler

După evenimentul Pride de duminică, activiştii au denunţat faptul că mulţi au fost bătuţi de poliţie.

Zeci de oameni au fost arestaţi în centrul Istanbulului, după ce autorităţile oraşului au interzis marşul Pride. Organizatorii au numit interdicţia ilegală.

„Nu renunţăm, nu ne este frică! Ne vom continua activităţile în locuri sigure şi online”, a declarat Comitetul LGBTI + Pride Week din Istanbul pe Twitter. Kaos GL, un grup major LGBTQ, a declarat că poliţia a arestat 52 de persoane, în timp ce Comitetul pentru Săptămâna Pride a vorbit mai târziu despre peste 100 de arestaţi. Autorităţile nu au raportat numărul arestărilor.

Ţinuţi sub control cu elicopterul

Imaginile postate pe reţelele de socializare arată oameni încărcaţi în autobuze, inclusiv un fotograf. Sindicatul jurnaliştilor Disk Basin-Is a spus că „mulţi” au fost bătuţi de poliţie.

Locuitorii locali au lovit cu oale şi cu tigăi pe la ferestre şi balcoane în sprijinul protestatarilor, în timp ce un elicopter al poliţiei s-a învârtit deasupra lor.

Străzile din jurul Pieţei Taksim şi Bulevardul Istiklal din cartierul Beyoglu, inima sectoarelor comerciale şi turistice ale oraşului, precum şi un loc tradiţional de întâlnire pentru protestatari au fost luate cu asalte de forţele de ordine.

Serviciile de metrou din jurul Pieţei Taksim au fost închise cu câteva ore înainte de marş.

Turcia a fost înainte una dintre puţinele ţări cu majoritate musulmană care a permis marşurile Pride. Primul a avut loc în 2003, la un an după venirea la putere a partidului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

În ultimii ani, guvernul a adoptat o abordare dură a evenimentelor publice care nu reprezintă opiniile sale conservatoare din punct de vedere religios.

Marşurile Pride au fost marcate, în ultimii ani, de un număr mare de arestări şi de folosirea gazelor lacrimogene, precum şi a gloanţelor de cauciuc de către poliţie, notează Mediafax.

Erdogan atacă virulent mişcarea LGBT

La începutul anului trecut, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a atacat cu virulenţă mişcarea LGBT, acuzând-o de 'vandalism' şi declarând că tineretul din partidul său nu va adera niciodată la ea, relatează France Presse.

'Vom duce spre viitor nu un tineret LGBT, ci un tineret demn de istoria glorioasă a acestei naţiuni', a afirmat Erdogan într-un discurs la Ankara în faţa cadrelor partidului său islamo-conservator, AKP. 'Voi nu faceţi parte din tineretul LGBT. Nu sunteţi dintre acei tineri care comit acte de vandalism. Dimpotrivă, voi sunteţi cei care vindecaţi inimile rănite', a adăugat el.

Persoane LGBT, acuzate de incitare la ură

Şeful statului turc a făcut aceste afirmaţii la două zile după arestarea a patru studenţi acuzaţi că au adus în universitate un tablou care reprezenta un loc sacru al islamului ornat cu steagul curcubeu, simbol asociat comunităţii LGBT. Aceste persoane sunt acuzate de 'incitare la ură'.  Două dintre ele au fost trimise în arest la domiciliu, iar alte două sunt încă în detenţie.

Potrivit France Presse, ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a stârnit furie după ce a scris într-o postare pe Twitter că au fost arestaţi 'patru drogaţi LGBT'.

Tabloul a fost agăţat în faţa biroului rectorului pro-Erdogan al prestigioasei Universităţi Bosfor (Bogazici, în turcă). Autorităţile afirmă că tabloul reprezenta într-un mod lipsit de respect Kaaba, un edificiu datând din secolul al şaptelea acoperit cu un material negru de mătase, aflat în centrul curţii Marii Moschei de la Mecca. Acesta este cel mai sacru loc al islamului.

Manifestații la Universitatea Bosfor

Universitatea Bosfor a fost recent scena unor manifestaţii ale studenţilor pentru a cere demisia rectorului numit de Erdogan, Melih Bulu. Numirea acestei personalităţi din afara universităţii, care a candidat în 2015 pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan, a stârnit nemulţumire. Preşedintele turc i-a acuzat pe unii dintre manifestanţi că sunt 'terorişti'.

Turcia este una dintre foarte puţinele ţări musulmane unde homosexualitatea nu este reprimată prin lege. În schimb, homofobia şi transfobia sunt extrem de răspândite, iar asociaţiile LGBT sunt deseori atacate şi supuse discriminărilor, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel