MApN: 21 de state membre ale CAE - acord pentru obţinerea aprobărilor de trecere a frontierei în Europa

[] []

14 mai 2019 / 21:02
Salveaza PDF Comentarii

Cele 21 de state membre ale Consiliului pentru Afaceri Externe au semnat marţi împreună cu Agenţia Europeană de Apărare acordul 'Optimising Cross Border Movement Permission in Europe' privind optimizarea procedurilor de obţinere a aprobărilor de trecere a frontierei în Europa, care va facilita acordarea de permisiuni transfrontaliere militare, în domeniul aerian şi terestru.

 'Scopul semnării acestui acord este ca, până în anul 2020, statele membre să îşi armonizeze diferitele reglementări naţionale, proceduri şi termene de obţinere a aprobărilor de trecere a frontierei. Programul implementează o parte importantă a 'Planului de acţiune privind mobilitatea militară', care a fost prezentat de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, Comisiei Parlamentului European şi Consiliului, în luna martie a anului 2018', informează MApN, într-un comunicat.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, a participat luni şi marţi la reuniunea CAE şi la lucrările Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare de la Bruxelles. 'În cadrul sesiunii în format comun a miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din UE cu omologii din ţările membre ale Grupării G5 Sahel (Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad), Nicolae Nasta a subliniat sprijinul oferit de România prin participarea la misiunile ONU şi UE, implicarea în programele de reconstrucţie şi stabilizare dedicate acestei regiuni şi, începând cu luna noiembrie 2019, contribuţia ţării noastre în cadrul misiunii MINUSMA din Mali', se arată în comunicat.

La invitaţia Înaltului Reprezentant, miniştrii Apărării s-au reunit în cadrul unui dejun de lucru şi au abordat subiecte referitoare la cooperarea dintre Uniunea Europeană şi NATO, mai ales în domeniul combaterii ameninţărilor de tip hibrid, şi stadiul acţiunilor comune ale celor două organizaţii desfăşurate în baza Declaraţiei comune UE - NATO adoptată în iulie 2018. Un alt subiect de pe agendă a fost evoluţia procesului Cooperării Structurate Permanente (PESCO) şi au fost abordate şi alte teme de interes, precum investiţiile în domeniul apărării şi importanţa proiectelor colaborative. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24