Urmărește emisiunea live


Laureatul Premiului Saharov 2019 al Parlamentului European este Ilham Tohti (surse)

Laureatul Premiului Saharov 2019 pentru libertatea de gândire al Parlamentului European este intelectualul uigur Ilham Tohti, încarcerat în China pentru separatism, informează joi surse din cadrul grupurilor politice citate de France Presse. 

Fost profesor de economie la universitatea din Beijing, Ilham Tohti a fost condamnat în 2014 de justiţia chineză la închisoare pe viaţă pentru 'separatism', în cadrul unui proces care a provocat un val de critici din partea guvernelor străine şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului. Candidatura sa la Premiul Saharov, care răsplăteşte personalităţile cu o 'contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume', a fost prezentată de grupul Renew Europe din PE.

Ilham Tohti face parte din etnia uigură, majoritar musulmană şi care este principalul grup de populaţie din Xinjiang, o vastă regiune din nord-vestul Chinei lovită timp de ani de zile de atentate şi care este supusă acum unui control poliţienesc drastic. La începutul lui octombrie, China a denunţat cu fermitate nominalizarea sa la Premiul Saharov, acuzând Parlamentul European că 'susţine terorismul'.

Ilham Tohti a obţinut la sfârşitul lui septembrie şi Premiul Vaclav Havel decernat de Consiliul Europei, o instituţie paneuropeană distinctă de Uniunea Europeană care are drept scop promovarea democraţiei şi a drepturilor omului. Ceilalţi finalişti ai premiului Saharov au fost un grup de tinere kenyene care luptau împotriva mutilării genitale şi trei personalităţi braziliene angajate în apărarea minorităţilor şi a mediului, printre care şeful de trib Raoni, un apărător al triburilor indigene ameninţate de despădurire.

Premiul decis de Conferinţa Preşedinţilor a PE joi, 24 octombrie, va fi decernat în cadrul unei ceremonii în plen, la Strasbourg, pe 18 decembrie. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care poartă numele fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoanele şi organizaţiile care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel