Lansarea volumului ”Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească”

Arhitectul Luca Matei Stoian
Arhitectul Luca Matei Stoian

Joi, 23 martie 2017, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român va avea loc lansarea volumului Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească de Luca Matei Stoianpublicat la editura Igloo Media, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din RomâniaLansarea va fi însoțită de vernisarea expoziției cu același titlu, care reunește o selecție de planșe reprezentative din album.

(w670)

Alături de autor, vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de ArteArhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, prof.dr.arh. Sorin Vasilescu, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, Horia Barna, șef Birou Cercetare, Analiză, Strategie din cadrul  Institutului Cultural Român și arh. Bruno Andreșoiu, directorul Igloo Media.

Albumul chestionează critic sursa de inspirație creativă a arhitecților români din perioada interbelică și demonstrează că vasta producție de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernității românești. Cartea are la bază o cercetare de actualitate, bine documentată fotografic, care se dorește un mijloc de familiarizare critică cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecți români și italieni ai stilului modern.

În anii ’20, o pleiadă de iluştri arhitecţi români, şcoliţi la Roma, înţeleg şi asimilează arhitectura modernă italiană şi o integrează în operele lor la reîntoarcerea în ţară. Asemenea lui Marcello Piacentini (una dintre cele mai reprezentative figuri ale arhitecturii mussoliniene, punte de legătură între arhitecţii de diverse tendinţe şi Duce), Duiliu Marcu a fost remarcabilul arhitect al Regelui Carol al II-lea emanând spiritul unei monarhii prospere. Realizările arhitecturale ale unor creatori precum Grigore Ionescu, Richard Bordenache, Nicolae Cucu şi Nicolae Lupu, de o calitate excepţională, formaţi la Roma, au rămas exemple de modernitate pentru istoria arhitecturii noastre.

Creațiile marilor arhitecți moderni primesc - prin acest album - o cheie de lectură suplimentară și un argument în favoarea aprecierii lor la justa valoare. Prin noutatea și complexitatea înțelegerii modernității europene, albumul aduce o perspectivă suplimentară în valorificarea arhitecturii românești din perioada interbelică. Lucrarea contribuie la o mai bună înțelegere a arhitecturii moderne românești în contextul modernității europene prin interferențele arhitecturale italo-române.

Luca Matei Stoian este doctor arhitect, membru al Ordinului Arhitecţilor din România, artist vizual, designer, bursier „Vasile Pârvan” (2012-2014) la Accademia di Romania, Roma, unde realizează expoziţii internaţionale personale şi colective de artă şi arhitectură. Susţine prelegeri şi conferinţe la facultăţi de design şi arhitectură din Italia, Germania şi Danemarca. 

În România, în 2013, câştigă Premiul secţiunii Imagine de Arhitectură la Anuala de Arhitectură 2013 cu fotografia Palazzo della Civilta Italiana Colosseo Quadrato. Bazându-se pe o cercetare amplă şi bine documentată câştigă, în 2015, sesiunea de finanţare a Ordinului Arhitecților din România cu proiectul editorial intitulat Reflexe ale arhitecturii moderne italiene în arhitectura românească şi, în 2016, cu proiectul editorial Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească.

Expoziția Interferențe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească va fi găzduită de Institutul Cultural Român până la 7 aprilie 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel