Jutta Urpilainen, propunerea Finlandei pentru un post de comisar european

[] []

13 iun 2019 / 18:07
Salveaza PDF Comentarii

Guvernul Finlandei a propus-o joi pe Jutta Urpilainen, fost ministru de finanţe, drept candidat pentru un post de comisar european în viitorul executiv comunitar, relatează dpa.

Fosta şefă a Partidului Social Democrat este parlamentar din 2003. Ea a fost ministru de finanţe între 2011 şi 2014 şi a trebuit să se confrunte cu alte ţări membre ale zonei euro în privinţa planurilor de salvare pentru Grecia. În 2008, ea a devenit prima femeie la conducerea social-democraţilor şi, trei ani mai târziu, prima femeie ministru de finanţe din Finlanda.

A demisionat din funcţia de ministru de finanţe când a pierdut un vot pentru conducerea partidului în 2014. Succesorul său la conducerea partidului, Antti Rinne, a format săptămâna trecută o coaliţie de centru-stânga din cinci partide după ce social-democraţii au câştigat alegerile generale din aprilie. În vârstă de 43 de ani, Jutta Urpilainen s-a născut la Lapua, în centrul Finlandei, şi are un masterat în educaţie la Universitatea Jyvaskyla. Înainte de a fi aleasă în parlament, ea a lucrat o perioadă ca profesoară.

Ea a fost de asemenea vicepreşedinte al parlamentului şi membră a comisiei parlamentare de supervizare a Băncii Finlandei. Mandatul actualei Comisii Europene se va încheia la 31 octombrie. Jutta Urpilainen este prima femeie nominalizată de Finlanda pentru un post de comisar european. Ea a fost ministru de finanţe în coaliţia condusă de comisarul european actual al Finlandei, Jyrki Katainen. El a demisionat din funcţia de premier şi de lider al Partidului Coaliţia Naţională în iunie 2014. Partidul său este acum în opoziţie, scrie Agerpres.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27