Urmărește emisiunea live


Jazz simfonic cu Elena Mîndru și Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio

Miercuri, 26 aprilie 2016, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio, alături de solista de jazz Elena Mîndru și de invitații săi, Thomas J. Turunen – pian, Michael Acker – contrabas și Anssi Tirkkonen – percuție, sub bagheta Mihaelei Cesa – Goje, prezintă o seară inedită de jazz simfonic la Sala Radio! 

Concertul face parte din proiectul Symphonic Meets Jazz, primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal și trio de jazz din România, inițiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Lucrările incluse în program sunt în primă audiție, semnate de tineri compozitori români sau finlandezi, și propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica clasică, într-o abordare orchestrală. 

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului românesc și din Europa. În 2012, a câștigat premiul al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acodat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones. 

Reprezentantă a noii generații de dirijori români, Mihaela Cesa - Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass susținut de Bernard Haitink și Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite, a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman. 

 

 (w670)

Foto Mihaela Cesa - Goje



Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Activează ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri, susținând concerte atât în Finlanda, cât și în Europa.

 

(w670)

Foto Tuomas Juhani Turunen

 

Născut la Brașov și format la secția de jazz a Universității de Muzică din București, Michael Acker este considerat astăzi unul dintre basiștii de referință din România. 

 

(w670)

Foto Michael Acker


Anssi Tirkkonen este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent, cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets, 2014.

 

(w670)

Foto Anssi Tirkkonen


Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” specializarea Dirijat la clasa prof. Florentin Mihăescu. A absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul Irene Burcher pentru rezultate excepționale.

În 2011, Mihaela Cesa-Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass cu Bernard Haitink și Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman. 

În 2011, devine Dudamel Felow şi debutează la pupitrul orchestrei Los Angeles Philharmonic, unde a activat ca dirijor asistent al maeștrilor Leonard Slatkin, Gustavo Dudamel, John Williams, Semyon Bychkov. În 2010 a fost beneficiara Women Conductor Grant din partea League of American Orchestras.

În 2009, Mihaela Cesa – Goje a fost aleasă printre cei trei tineri dirijori români care și-au făcut debutul la Ateneul Român, la pupitrul orchestrei Teatrului Muzical Nae Leonard din Galați. Tot în 2009 este desemnată câştigătoarea programului Taki Concordia Conducting Fellowship, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra.

În România, Mihaela a susținut concerte ca dirijor invitat al orchestrelor filarmonice din Cluj Napoca, Arad, Oradea, Târgu – Mureș, Galați, Satu-Mare.

În prezent este lector la Academia de Muzică Gh. Dima. Din 2014 este invitată cu regularitate ca dirijor la Opera Națțonală din Cluj. Stagiunea 2016 - 2017 include debutul la Opera din Dallas și un stagiu de pregătire la Opera din San Francisco.

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazz-ului românesc și din Europa. Actualmente doctorandă în cadrul departamentului de jazz al Sibelius Academy din Helsinki, a absolvit un masterat în interpretare și compoziție de jazz la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca, în cadrul programului Nordic Master of Jazz, un program de parteneriat între RAMA, Royal College of Music Stockholm - Suedia și Sibelius Academy Helsinki - Finlanda. Clujeanca Elena Mîndru este absolventă a secției de compoziție a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la clasa profesorului Adrian Pop.

Solista a reprezentat Radio România Cultural la Euroradio Jazz Orchestra 2014 în Praga în luna octombrie. În noiembrie 2014, Elena Mîndru a fost artist rezident la New York al Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus). Tot în 2014 artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz, Evening in Romania, alături de cvintetul ei finlandez, după câștigarea competiției Young Nordic Jazz Comets Finland, 2014. 

În 2012, Elena Mîndru a câștigat premiul al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acordat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones. 

Cel mai recent proiect al său, Elena Mindru Finnection, reunește, alături de vocea sa, un cvartet de jazz acustic alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai aceleiași academii Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finland și, ca urmare, tinerii muzicieni au apărut în showcase-ul nordic YNJC din septembrie 2014, ca reprezentanți ai Finlandei. În iunie 2015 grupul Elenei a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției European Jazz Competition la Rotterdam, Olanda.

Cântăreața de jazz co-organizează pentru luna octombrie 2015 prima ediție a International Jazz Voice Conference în Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume. În prezent, deține postul de profesor de canto pop/jazz la Kainuun Musiikkiopisto din Kajaani, Finlanda.

Elena Mîndru are propria casă de discuri prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ trei discuri proprii publicate (Quartphonic 2016, Evening in Romania 2014, Romanian Christmas Stories 2012) și două discuri ale trupelor românești Bega Blues Band și Jazzybit.

În 2017 solista va înregistra cel de-al patrulea album al său, alături de Jyväskylä Big Band din Finlanda.

Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Printre profesorii care l-au îndrumat au fost artiști precum Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard și Seppo Kantonen. În ultimii ani din cariera sa, Tuomas J. Turunen activează ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri care au susținut concerte atât în Finlanda, cât și în Europa. De asemenea, pianistul a compus și orchestrat lucrări pentru big band sau ansambluri camerale de jazz (combo). Printre cele mai active proiecte ale sale sunt Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue și The Finnish Airforce Big Band.

Nascut în 1989 la Brașov, Michael Acker a avut ocazia de a crește într-un mediu muzical cosmopolit, în compania ansamblului vocal instrumental Canzonetta, înființat și condus de mama sa, Ingeborg Acker. Cunoștințele de bază însușite în acest ansamblu i-au permis să-și continue studiile muzicale cu profesorii Dan Pavelescu și Gheorghe Petrovan, urmând ulterior cursurile secției de jazz ai Universității Naționale de Muzică București, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian. 

În activitatea sa de liber profesionist, a avut ocazia de-a lungul timpului să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacrați din țară cât și din afara țării, precum Mircea Tiberian, Nicolas Simon, John Betsch (USA), Tony Miceli (USA), Viktor Toth(H), Mathias Jardim (BRA), Ellie Wright (AT) sau Eamon Dilworth (AUS), a participat la majoritatea festivalurilor importante de muzică din țară și este considerat unul dintre basiștii de referință din România.

Anssi Tirkkonen (n. 1988) este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent locuieşte în Helsinki şi cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA, dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets 2014. De asemenea Tirkkonen îşi continuă studiile la prestigioasa Sibelius Academy, secţia jazz, cu Jukkis Uotila şi Teppo Mäkynen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel