Ion Cristoiu: Iohannis, câștigător din primul tur, nuanța din mesajul lui Orban. Asta se pregătește, vă dați seama ce ar însemna?

Irina Constantin / 03 noi 2019 / 19:54 Salveaza PDF Comentarii

Jurnalistul Ion Cristoiu a explicat cum ar fi posibil ca președintele în funcție Klaus Iohannis să câștige alegerile prezidențiale din primul tur. El a remarcat o nuanță în discursul lui Ludovic Orban. 

Pentru a câștiga alegerile prezidențiale din primul tur, candidatul la alegerile prezidențiale trebuie să ia 50% plus unu din numărul total al alegătorilor, ceea ce e imposibil. Și cum e posibil ca președintele în funcție să câștige alegerile prezidențiale din primul tur? Jurnalistul Ion Cristoiu a explicat, la România TV. 

Ion Cristoiu a explicat că la toate prezidențialele de după 1990, primul clasat după primul tur a avut maximum 40%, nimeni nu a avut peste 50% în istoria post-decembristă, în primul tur. El a precizat: ”Pe asta se mizează: dl Klaus Iohannis să aibă 52%, să se spună că, propagandistic vorbind, a câștigat din primul tur, dar Constituția nu permite să fie declarat învingător. Poate să aibă Klaus Iohannis 52% din prezență, doamna Dăncilă să aibă 18-20% și restul să se împartă. E vorba de o victorie în primul tur, dar de imagine, propagandistic. Dl Ludovic Orban a făcut o nuanță, am fost foarte atent, a spus: va fi un asemenea scor, încât Klaus Iohannis va fi câștigător după primul tur. Va fi primul clasat după primul tur care să aibă peste 50%. Cu excepția lui Iliescu, în 90, n-a avut nimeni. (...) Asta cred că se pregătește. Repet, victorie de imagine, vă imaginați ce ar însemna?”. 

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26