Iohannis cere reexaminarea unei LEGI importante

AGERPRES
AGERPRES

Președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială, care extinde sfera beneficiarilor și ar avea impact asupra bugetului.

„Conform legii supuse reexaminării, prevederile acesteia se aplică personalului din cadrul autorităților și instituțiilor ale căror bugete sunt prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare. Practic, prin această modificare, sfera beneficiarilor legii se extinde la personalul tuturor autorităților sau instituțiilor ale căror bugete se regăsesc în una dintre următoare categorii: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele instituțiilor publice autonome, bugetele instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale, după caz, bugetele instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat și ale căror rambursare, dobânzi și alte costuri se asigură din fonduri publice sau bugetul fondurilor externe nerambursabile”, transmite Klaus Iohannis.

Șeful statului menționează că, față de modalitatea de reglementare, exigențele privind calitatea actelor normative impun însă reanalizarea de către Parlament a acestui act normativ.

„Din analiza parcursului legislativ al legii, rezultă că sfera de aplicare a actului normativ a fost extinsă și în urma amendamentelor adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Or, extinderea sferei beneficiarilor legii și exonerarea de la plata tuturor sumelor de natură salarială și asimilate salariilor încasate nelegal până la momentul intrării în vigoare a legii are, în mod evident, un impact asupra bugetului de stat, diminuându-se veniturile preconizate a fi încasate din aceste recuperări ale sumelor plătite în mod nelegal. Din această perspectivă, apreciem că este necesar ca, în cadrul procedurii de reexaminare a legii, Parlamentul să solicite Guvernului o informare și o fișă financiară actualizată cu privire la impactul bugetar al legii, în forma sa amendată. Această obligație decurge chiar din art. 111 alin. (1) și art. 138 alin. (5) din Constituție, precum și din dispozițiile art. 15 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, astfel cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența Curții Constituționale”, adaugă Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis apreciază că legea supusă reexaminării ar trebui reanalizată de Parlament și sub aspectul corelării cu alte acte normative.

„Astfel, legea instituie o formă de plată nedatorată, în beneficiul personalului din cadrul autorităților și instituțiilor ale căror bugete sunt prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit art. 1341 alin. (1) Cod civil, , iar, conform art. 1344 Cod civil, . Prin raportare la dispozițiile legale menționate și în condițiile în care legiuitorul a reglementat ca infracțiune nerecuperarea prejudiciilor constatate conform art. 64 din Legea nr. 94/1992 tocmai prin prisma importanței acestor activități, apreciem că se impune reanalizarea legii atât prin raportare la aceste dispoziții, cât și la rolul Curții de Conturi, cu atât mai mult cu cât toate aceste norme au caracter organic, de la care legea supusă reexaminării nu poate deroga, în caz contrar putând fi ignorate exigențele statului de drept și ale principiului legalității”, mai arată Klaus Iohannis.

Iohannis, alte precizări

Șeful statului afirmă că Parlamentul urmează să reanalizeze conținutul acesteia și sub aspectul sferei destinatarilor.

„Considerând că dispozițiile legii supuse reexaminării nu pot face abstracție de principiul constituțional al egalității în drepturi – potrivit căruia un tratament diferențiat aplicat unor persoane aflate în aceeași situație juridică trebuie să fie justificat obiectiv și rațional – constatăm că dispozițiile art. I pct. 1 din legea transmisă la promulgare nu cuprind referiri la personalul din administrația publică locală. În acest context, semnalăm că o asemenea omisiune legislativă ar putea indica absența unor criterii obiective și raționale pentru delimitarea sferei beneficiarilor actului normativ. Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea Legii nr. 78/2018 privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială”, conchide Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel