Iașiul are un râu unic în țară. Curge de jos în sus

Iașiul are un râu unic în țară. Curge de jos în sus / Foto: Pixabay, de JuergenPM
Iașiul are un râu unic în țară. Curge de jos în sus / Foto: Pixabay, de JuergenPM

Știai că Iașiul are un râu unic în țară?

Pe pagina de Facebook Codrii Iașilor au fost prezentate informații mai puțin cunoscute despre unul din afluenții Bahluiului. Este vorba despre râul Nicolina, care este unic în România, deoarece curge de la sud spre nord. Informațiile au fost postate de Vasile Borș, scrie Ziarul de Iași.

"Care este singurul râu din România care curge de la sud la nord. România este una dintre țările europene cu un important bazin hidrografic. Apele curgătoare izvorăsc, în cea mai mare parte, din coroana centrală a Carpaților și sunt colectate, aproape în totalitate, de Dunăre. Râurile din vestul României sunt adunate de Tisa care face hotarul de nord al țării pe o mică distanță. Există un singur râu care curge de la sud la nord.

Singurul râu din România care curge de la sud la nord este râul Nicolina. Acesta izvorăște din comuna Bârnova (județul Iași) și se varsă în râul Bahlui, pe teritoriul municipiului Iași și are o lungime de aproximativ 20 de km. Râul Nicolina izvorăște din Codrii Iașilor, lângă dealul Rotunda, de la o altitudine de peste 350 metri, sub platourile structurale împădurite aflate în sudul comunei Bârnova.

Acesta are o lungime de 20 km și o suprafață a bazinului hidrografic de 117 km². Debitul mediu multianual este de 0,477 m³/s, acesta fiind determinat la stația hidrometrică Nicolina aflată în zona cartierului Nicolina II din municipiul Iași. Pe teritoriul municipiului Iași, albia râului Nicolina este regularizată și au fost construite diguri de protecție cu parapeți pentru a feri orașul de consecințele unor inundații", a scris acesta.

Detalii despre Bahlui

Bahlui este un râu din Moldova centrală, afluent al Jijiei. Izvorăște în județul Botoșani la o altitudine de 500 metri și curge spre sud în județul Iași prin municipiul Iași, vărsându-se în Jijia în apropiere de localitatea Chiperești. Are o lungime de 119 km, un debit mediu multianual de 4,88 m^3/s și un bazin hidrografic de 2.007 km².

Debitul mediu multianual al râului Bahlui crește pe măsură ce acesta se apropie de vărsarea în râul Jijia. Astfel, la Hârlău, în zona cursului superior, Bahluiul înregistrează un debit mediu de 0,438 m^3/s, la Tansa, râul ajunge la un debit mediu de 0,94 m^3/s , în apropiere de intrarea în municipiul Iași se observă un debit mediu de 3,235 m^3/s, iar la Holboca, foarte aproape de vărsarea in Jijia, se raportează un debit mediu multianual de 4,88 m^3/s, scrie Wikipedia.

De-a lungul parcursului său, în Bahlui se varsă mai multe râuri, principalii săi afluenți fiind Gurguiata, Durușca, Ciric, Bahluieț, Nicolina, Voinești și Valea Locei. Bahluiul se varsă în râul Jijia, în apropiere de localitatea Chiperești, județul Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel