Generalul italian în retragere, Bruno Stano, condamnat la despăgubirea familiilor victimelor unui atentat în Irak

Generalul în retragere italian Bruno Stano a fost condamnat marţi seară de Curtea de Casaţie la acordarea de despăgubiri familiilor victimelor unui atentat produs în 2003 în Irak şi soldat cu 28 de morţi, printre care 19 italieni, scrie miercuri presa din peninsulă, preluată de AFP. 

La 12 noiembrie 2003, un atentat sinucigaş cu camion încărcat cu explozivi a vizat baza militară italiană de la Nassiriyah, în Irak. Din cei 19 italieni ucişi, 17 erau militari, iar doi civili. Generalul Stano, pe atunci comandantul contingentului italian în Irak, a fost achitat în instanţele penale, dar în cauza civilă, judecătorii au ajuns la concluzia că el 'a ignorat avertizările' serviciilor secret italiene, care semnalaseră încă din 23 octombrie 2003 'pregătirea unui atac în termen de două săptămâni', a scris cotidianul La Stampa.

Alte două avertismente, privind 'un camion de fabricaţie rusească' şi 'un grup de terorişti sirieni şi yemeniţi' care se afla la Nassiriyah, îi parveniseră de la serviciile secrete în zilele dinaintea atentatului, fără însă ca generalul să fi luat măsuri. Valoarea despăgubirilor către familiile victimelor urmează să fie stabilită de un alt tribunal. Generalul Stano s-a apărat amintind că, în Irak, contingentul italian se afla 'în misiune umanitară':

'Baza militară se afla în mijlocul comunităţii locale. Iar eu ar fi trebuit ca prim gest umanitar să evacuez casele? Nu acesta era obiectivul nostru', s-a justificat el. La Stampa mai aminteşte că generalul preluase comanda trupelor italiene de-abia pe 8 octombrie şi că baza militară vizată de atac fusese instalată cu câteva luni mai devreme, aşadar fără ca Stano să fi avut un cuvânt de spus în privinţa amplasamentului său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel