Liber la trafic de influenţă. Funcţionarii publici din Parlament au voie să facă afaceri private

afaceri
afaceri

Funcţionarii publici care lucrează în Parlament vor avea dreptul să lucreze în sectorul privat, inclusiv în regii autonome şi societăţi comerciale, ocupând funcţii care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate potrivit fişei postului.

Acest demers va uşura mult viaţa celor care încearcă să influenţeze deciziile parlamentare. Funcţionarul care ghidează aceste decizii, dimineaţa, la Parlament,se poate duce seara la propria firmă, unde încasează contracte semnate cu diferiţi intermediari, ca să nu încheie   tranzacţii "direct"cu firmele interesate.

Amendamentul aprobat luni de Guvern modifică Legea statutului funcţionarului public parlamentar şi, implicit, proiectul legii salarizării unitare promovat de Guvern prin angajarea răspunderii în Parlament, informează Mediafax.

Legea actuală a statutului funcţionarului public parlamentar, republicată în 2009, prevede în forma actuală că statutul de funcţionar public parlamentar este incompatibil cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor şi activităţilor didactice din învăţământul superior, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice,.

De asemenea, aceeaşi lege interzice funcţionarilor publici parlamentari să deţină funcţii ori desfăşoare alte activităţi, remunerate sau neremunerate, inclusiv în cadrul regiilor autonome sau al societăţilor comerciale din sectorul public sau privat.

În şedinţa de luni, Guvernul a acceptat însă şi un amendament care modifică aceste prevederi, stabilind că această calitate de funcţionar public parlamentar este incompatibilă cu orice altă funcţie publică - fără referire la funcţia privată - cu excepţia funcţiilor şi activităţilor didactice din învăţământul superior, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice, dar şi "cu excepţia funcţiilor exercitate în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public parlamentar potrivit fişei postului".

Prin această modificare, Guvernul a stabilit şi că funcţionarii publici parlamentari au interdicţia la a lucra doar în regii autonome şi societăţi comerciale din sectorul public, nu şi din cel privat ca în prezent.

Amendamentul a fost propus de către deputatul PDL Sulfina Barbu.

Proiectul legii salarizării unitare permite doar funcţionarilor publici şi celor cu statut special să ocupe funcţii în sectorul privat fără legătură cu atribuţiile stabilite prin fişa postului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel