Frattini, declarație periculoasă. Andi Cristea (PSD): Nu ne putem juca cu suveranitatea

Europarlamentarul PSD, Andi Cristea, președintele delegației pentru Republica Moldova a Parlamentului European, a reacționat în urma declarației reprezentantului OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini.

Acesta spusese: "Cererea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse este desprinsă de realitate”.

În acest context, europarlamentarul PSD, Andi Cristea, președintele delegației pentru Republica Moldova a Parlamentului European și vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European a declarat: "Îi respect d-lui Frattini experiența politică și diplomatică, dar nu cred că ea se reflectă în declarația recentă despre reglementarea conflictului transnistrean. 

Nu ne putem juca cu suveranitatea Republicii Moldova și nu o putem trata ca și cum ar face parte dintr-un complicat calcul de oportunitate. Întregul sistem de drept internațional este construit în jurul normei suveranității, iar trupele rusești staționate în Transnistria sfidează, așa cum fac și în Georgia, și Ucraina, un principiu esențial pentru pacea la nivel global. Lucrurile sunt simple prin prisma legii internaționale: retragerea trupelor Federației Ruse este nu doar o cerere justificată a Chișinăului, ci și o acțiune care ar trebui susținută de comunitatea internațională.

[citeste si]

Astfel de declarații riscă să-i afecteze credibilitatea domnului Frattini ca reprezentant al OSCE pentru Transnistria. Lucrurile sunt suficient de sensibile și complicate și fără această declarație neinspirată. Chișinăul și Tiraspolul trebuie să-și rezolve diferențele și să pună capăt conflictului, fructificând progresele din ultimii doi ani; de aceea, toți cei interesați de evoluții pozitive ar trebui să fie ponderați și echilibrați”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel