Femeie judecată pentru uciderea soţului ei violent, eliberată din închisoare. Motivarea rarei decizii date în Turcia

Femeie judecată pentru uciderea soţului ei violent, eliberată din închisoare. Motivarea rarei decizii date în Turcia
Femeie judecată pentru uciderea soţului ei violent, eliberată din închisoare. Motivarea rarei decizii date în Turcia

Un tribunal din Turcia a dispus luni seara eliberarea unei femei judecate pentru uciderea soţului ei violent, estimând că a acţionat în legitimă apărare, o decizie rară care a fost salutată de asociaţiile care luptă împotriva feminicidelor, informează France Presse.

Melek Ipek, în vârstă de 31 de ani, a fost arestată în ianuarie după ce şi-a ucis soţul cu o puşcă de vânătoare. Bărbatul o încătuşase şi o bătuse ore întregi şi ameninţase că o va ucide pe ea şi pe cei doi copii ai ei.

În timpul arestării, fotografiile cu faţa ei tumefiată, dovadă a violenţelor suferite, au provocat un şoc în Turcia. Melek Ipek a susţinut în timpul procesului că ea şi fiicele ei au fost victime ale violenţelor soţului ei de ani de zile.

Luând în considerare declaraţiile unor martori, în special copiii lui Ipek care au asistat la scene de violenţă, o instanţă din Antalya (sud) a decis neînceperea urmăririi penale, subliniind că femeia a acţionat în 'legitimă apărare' pentru a-şi proteja 'integritatea fizică şi sexuală'. Procurorul ceruse până la şase ani de închisoare.

'Este extraordinar. Nu am cuvinte. Dar nu am vrut niciodată să fie aşa', a reacţionat Melek Ipek la eliberarea ei, exprimând regretul că a fost forţată să ucidă pentru a se proteja. Îmbrăţişându-şi cele două fiice, în vârstă de 7 şi 9 ani, după luni de detenţie, Ipek a spus că primul lucru pe care ar dori să îl facă este 'să doarmă cu copiii ei în braţe'.

Instanţele turce rareori acordă dreptul la legitimă apărare femeilor care au comis o crimă pentru a se proteja de violenţe. Activistele pentru drepturile femeii au salutat hotărârea, pronunţată la o lună după retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul ce vizează protejarea femeilor în faţa violenţei.

Retragerea Turciei din acest tratat internaţional ce îi obligă pe membrii săi să instituie instrumente de combatere a violenţei împotriva femeilor a fost puternic criticată. Violenţa domestică şi feminicidul rămân o problemă endemică în această ţară. Anul trecut, 300 de femei au fost ucise, conform grupării pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide, conform Agerpres,

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel