"Fanatism religios". O feministă sare în apărarea lui Iohannis

Fanatismul religios a ajuns un important subiect de discuție în România. După declarația lui Klaus Iohannis privind neîmpotrivirea acestuia în căsătoriile persoanelor de același sex, Patriarhia Română i-a răspuns președintelui că redefinirea familiei în Constituție nu poate fi considerată o cale a fanatismului religios. Activista feministă Oana Băluță vine cu o reacție la acest subiect și este de aceeași părere cu Iohannis.

"Am citit poziția Patriarhiei Române față de declarațiile președintelui Iohannis și mi-au atras atenția 1. lecțiile de civism , precum și 2. pseudo-argumentul numit prăbușirea demografică ce reclamă necesitatea de a defini clar familia.

Exemplele de civism pe care le pot oferi din anii 1990 până în prezent sunt diferite de acțiunea Coaliției pentru Familie. Asociez mobilizarea civică și cu respectarea drepturilor persoanelor, cu protejarea lor, cu diminuarea poziției de vulnerabilitate publică și politică a unor persoane.

1. Primul astfel de exemplu este chiar abrogarea articolului 200 din Codul Penal al României, cel potrivit căruia homosexualitatea era un delict de natură penală, pedepsit în consecință. Când s-a întâmplat? În 2001, da? Acțiunile Asociației ACCEPT și ale aliaților sunt un exemplu de civism. Citiți aici mai multe în condițiile în care aceasta este o parte din istoria pe care ar fi bine să o cunoaștem pentru a lua decizii avizate și responsabile față de semenii noștri http://accept-romania.ro/lgbt-issues/legislatie/. Citiți în cartea scrisă de Florin Buhuceanu, Homoistorii. Ieșirea din invizibilitate, republicată în 2016 despre istoria homosexualității în România, scandal public, opresiune, rezistență, dezincriminare, nediscriminare.

2. Mobilizarea organizațiilor feministe/ a celor pentru drepturile femeilor/ drepturile omului pentru adoptarea și apoi modificarea legislației pentru prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor este un alt exemplu de civism. A început cu mult înainte de anii 2000. Reiau, în opinia mea, e bine să și integrăm efectele unei mobilizări civice în exemplele pe care le dăm. Fiecare femeie a cărei viață este mai bună după adoptarea și implementarea legislației este un câștig.

3. Mobilizarea organizațiilor de mediu, a unei părți ample din cetățenii României, solidarizarea internațională cu cei care protestau față de exploatarea de la Roșia Montană e un alt exemplu de civism. Așadar, campania care s-a întins de-a lungul unor ani buni, protestele din Toamna lui 2013 sunt un exemplu de civism.

Observați corelația insidioasă și nefondată dintre “definirea mai clară a naturii familiei “ şi “realitatea dramatică a prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene “. Comunicatul Patriarhiei Române nu spune nimic despre micșorarea statului social, despre politicile neoliberale implementate de mulți ani în România și alte state europene, despre lipsa infrastructurii sociale (creșe și grădinițe), despre discriminarea pe piața muncii cu care se confruntă femeile însărcinate ori cele care doresc să revină la muncă după concediul parental (aveți rapoartele de activitate ale CNCD-ului).", a declarat Oana Băluță într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel