Erdogan îi acuză pe amiralii arestați de tentativa unei lovituri de stat

Erdogan îi acuză pe amiralii arestați de tentativa unei lovituri de stat  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Erdogan îi acuză pe amiralii arestați de tentativa unei lovituri de stat / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Luni, procurorii turci au reținut 10 amirali în rezervă și au ordonat altor patru să se predea pentru semnarea declarației care susține un acord maritim care reglementează utilizarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele pe motiv că aceștia au conspirat împotriva puterii de la Ankara.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a precizat că declarația foștilor amirali în care avertizau că planurile sale pentru un nou canal la Istanbul pun în pericol acordul maritim al Convenției de la Montreux indică o „lovitură de stat politică”, deși a garantat că rămâne angajat în pact.

Oficialii de la Ankara au precizat că declarația, semnată de peste 100 de foști membri ai personalului de rang înalt al marinei, a fost o provocare directă pentru guvernul civil și a evocat intervențiile armatei din trecut. Suspecții au fost reținuți la domiciliile lor din Ankara, Istanbul și Kocaeli și urmează să fie interogați de biroul procurorului șef din capitală.

"Datoria amiralilor rezerviștii nu este să publice declarații care indică o lovitură de stat politică. Nu este în niciun caz acceptabil ca 104 amirali să facă o astfel de încercare în toiul nopții într-o țară a cărei istorie este plină de lovituri de stat și memorandumuri. Nu o putem numi libertate de exprimare", a spus Erdogan. 

Armata a organizat trei lovituri de stat între 1960-1980 și, printr-o declarație a Consiliului de Securitate Națională, a făcut presiuni asupra primului guvern condus de islamiști în anul 1997. O altă lovitură a fost încercată în 2016, precizează AlJazeera.

VEZI ȘI  -  Erdogan a arestat 10 amirali din cauză că au criticat Guvernul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel