Erdogan a arestat 10 amirali din cauză că au criticat Guvernul

Erdogan a arestat 10 amirali pensionați din cauză că au criticat Guvernul  /  Sursă foto: Pixbay
Erdogan a arestat 10 amirali pensionați din cauză că au criticat Guvernul / Sursă foto: Pixbay

Luni, 5 aprilie 2021, în Turcia au avut loc 10 arestări din cauza unei scrisori lansate de peste 100 de amirali în rezervă care avertizau despre o posibilă amenințare la adresa unui tratat care reglementează utilizarea căilor navigabile ale Turciei.

Procurorii turci au lansat duminică o anchetă împotriva amiralilor în rezervă, suspectați de un „acord de comitere a unei infracțiuni împotriva securității și ordinii constituționale a statului”. 10 amirali au fost arestați luni dimineață de către forțele de ordine turcești.

Aprobarea Ankarei, luna trecută, a planurilor de dezvoltare a unui canal de transport maritim la Istanbul, comparabil cu canalele Panama sau Suez, a deschis dezbateri cu privire la Convenția de la Montreux din 1936. Kanal Istanbul (Canalul Istanbul) este cel mai ambițios proiect al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ce au spus amiralii?

Într-o scrisoare lansată sâmbătă noapte, amiralii în rezervă au spus că este „îngrijorător” să se deschidă tratatul de la Montreux spre dezbatere, numindu-l un acord care „protejează cel mai bine interesele turcești”.

Purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalin, a spus că declarația „amintește de vremurile loviturii de stat”.

„Ar trebui să știe că națiunea noastră și reprezentanții săi nu vor permite niciodată această mentalitate”, a scris el pe Twitter. Totodată, Ministerul Apărării din Turcia a susținut că textul nu are „alt scop decât să ne submineze democrația”, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel