Episcopul Grigorie Leu al Huşilor a fost otrăvit de regimul comunist - RAPORT OFICIAL

Episcopul Grigorie Leu al Huşilor a fost otrăvit de regimul comunist / Foto: Episcopia Hușilor
Episcopul Grigorie Leu al Huşilor a fost otrăvit de regimul comunist / Foto: Episcopia Hușilor

Episcopul Grigorie Leu al Huşilor a fost otrăvit de regimul comunist, potrivit unui raport oficial.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, luni, într-un comunicat de presă rezultatele privind demersul iniţiat încă din anul 2018 de stabilire a circumstanţelor morţii fostului Episcop de Huşi Grigorie Leu, decedat în condiţii suspecte, la data de 1 martie 1949, afirmând că fostul ierarh a fost otrăvit de reprezentanţi ai sistemului comunist, transmite Agerpres.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au mulţumit celor care s-au alăturat efortului de a pune în lumină adevărul istoric în privinţa Episcopului martir Grigorie Leu, subliniind că prin stabilirea faptului că fostul episcop a fost otrăvit, s-a confirmat încă o dată, că ideologiile ucid oameni, "atât sufleteşte, cât şi fizic".

Concluzia raportului de expertiză medico-legală



"Pentru punerea în valoare a personalităţii acestui episcop mărturisitor, precum şi pentru a readuce în memoria generaţiilor actuale jertfa mărturisitoare a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, pe nedrept minimalizată în anumite cercuri ale opiniei publice, Episcopia Huşilor a încheiat, în anul 2018, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, un parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), pentru investigarea modului în care a trecut la cele veşnice Episcopul Grigorie, existând suspiciunea rezonabilă a otrăvirii sale de către reprezentanţii regimului comunist. (...) Raportul de expertiză medico-legală nr. 16932/c/24.02.2019, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iaşi, a concluzionat că moartea Episcopului Grigorie Leu s-a datorat unei "intoxicaţii cu o substanţă ce conţine ioni de cupru", "care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie". În data de 28 iulie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, a emis o ordonanţă care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanţii regimului comunist", menţionează sursa citată.

"Sunt întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri"



Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au precizat că potrivit ordonanţei de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018, "expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecinţa inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice şi prin cantitatea mare îngurgitată, a acţionat ca o substanţă otrăvitoare, suprimând viaţa înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt şi ele unele specifice unei intoxicaţii cu substanţe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri".

Episcopul Grigorie Leu, "executat" pentru opoziția faţă de regimul comunist



"În ordonanţa amintită se precizează că, în urma analizei documentelor existente în dosarul de urmărire informativă aflat în arhiva CNSAS, se dovedeşte opoziţia constantă a Episcopului Grigorie Leu faţă de regimul comunist, caracterizând drept "execuţie" acţiunea soldată cu moartea acestuia. Dat fiind faptul că în această speţă au intervenit factori care împiedică exercitarea acţiunii penale, respectiv decesul suspectului sau al inculpatului, respectiv Petru Groza, decedat la 7 ianuarie 1958, a persoanelor din cadrul trupelor de securitate care şi-au dat concursul în această acţiune, precum şi timpul îndelungat scurs de la data faptelor, ordonanţa menţionează imposibilitatea obiectivă de a mai putea stabili alţi eventuali participanţi la comiterea acestei omucideri, dispunându-se clasarea cauzei având ca obiect "săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 439 alin 1 lit. a (uciderea unei persoane) din Codul penal de către Petru Groza, la data faptelor preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române"", se mai arată în comunicatul postat pe site-ul Episcopiei Huşilor.

Episcopia Huşilor i-a dedicat fostului episcop, la începutul anului 2019, Simpozionul naţional "Episcopul Grigorie Leu, slujire şi mărturisire. Biserica în comunism", cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. De asemenea, au fost editate volumele: "Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei. Documente (1924-1949)" şi "Episcopul Grigorie Leu: străjer la porţile otrăvite ale istoriei".

IICCMER a iniţiat un demers legal privind reconstituirea împrejurărilor care au dus la decesul ierarhului, în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat în privinţa acestui caz. Astfel, prin ordonanţa din 21 septembrie 2018 s-a dispus începerea urmăririi penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439, alin. 1, lit. a din Codul penal.

În zilele de 25-26 septembrie 2018, a fost demarată, la sediul Episcopiei Huşilor, acţiunea de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Grigorie Leu, prelevându-se probele necesare efectuării unei expertize medico-legale toxicologice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel