Economia SUA a crescut anul trecut cu 2,9%, sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump

Creşterea economiei SUA în 2018 a fost sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump, ceea ce ar putea spori criticile la adresa masivului program de reducere a taxelor promovat de Casa Albă, transmit Reuters şi AP.

Conform datelor revizuite publicate vineri de Departamentul american al Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut, confirmând estimarea publicată în martie.

Preşedintele Donald Trump susţinea că datele anuale privind evoluţia PIB-ului reprezintă o dovadă că reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor guvernamentale au pus economia pe o cale sustenabilă de creştere solidă. Dar revizuirea în scădere a datelor şi semnele privind încetinirea din trimestrul doi din 2019 nu sprijină argumentele şefului statului.

Totuşi, creşterea de 2,9% a economiei SUA în 2018 reprezintă o accelerare faţă de expansiunea de 2,4% înregistrată în 2017 şi este la acelaşi nivel cu cea din 2015, în timpul administraţiei Obama. Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la un avans al PIB-ului de aproximativ 2,5%. Economiştii avertizaseră că ţinta de 3% este nerealistă, ţinând cont de diverşi factori, inclusiv productivitatea scăzută, şi au apreciat la 2% potenţialul de creştere al PIB-ului.

De asemenea, datele publicate vineri de Departamentul american al Comerţului arată că avansul economiei americane a încetinit în trimestrul doi din 2019 mai mult decât se estima, deoarece majorarea cheltuielilor de consum nu a compensat declinul exporturilor. Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 2,1% în perioada aprilie-iunie 2019, faţă de un avans de 3,1% în primul trimestru din 2019, în timp ce analiştii estimau o expansiune de 1,8% în trimestrul doi din 2019.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 4,3% în trimestrul doi din 2019, faţă de o creştere de numai 1,1% în primele trei luni din acest an. Este cel mai rapid avans al cheltuielilor de consum din 2017. De asemenea, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 5%. Vânzările de case au scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv iar investiţiile în afaceri s-au contractat pentru prima dată din 2016. Exporturile au scăzut cu 5,2% în perioada aprilie-iunie 2019, în timp ce importurile au urcat cu 0,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel