De ce se tem PDL şi Băsescu de unirea Opoziţiei

Ponta Antonescu
Ponta Antonescu

Înregistrarea juridică a alianţei PSD-ACD are efecte mai degrabă în Parlament decât pe plan electoral. Chiar dacă partidele care compun noua alianţă ar lua fiecare în parte mai multe voturi în alegeri, mergând separat, coaliţia are avantaje certe.

În primul rând, se restrânge posibilitatea de manevră a preşedintelui Traian Băsescu, în cazul unor alegeri la termen. Astăzi, mulţi dintre parlamentarii PDL sau UNPR se gândesc că au nevoie doar de 20 de procente, pentru a participa la un nou guvern, după 2012.  Acesta este principala promisiune care mai ţine politicienii în arcul guvernamental: deschizând „robinetul“ pomenilor electorale şi beneficiind de o conjunctură economică mai favorabilă, portocalii ar putea câştiga destule mandate pentru a forma guvernul, eventual cu un tehnocrat numit de Băsescu etc.  Din sondaje reiese că alianţa PSD-ACD va lua peste 50 de procente, iar preşedintele va fi obligat să numească premierul impus de aceasta, altfel riscând suspendarea.

Alianța va da un nou impuls independenţilor, nemulțumiți de roadele guvernării şi fără perspectiva realegerii. Odată ce dispare riscul unor manevre de tipul „divide et impera“ din partea Cotrocenilor, poziţionarea în tabăra lui Ponta şi Antonescu capătă sens.

De asemenea, creşte presiunea pe UDMR, de care nu ar mai fi nevoie în perspectiva alegerilor la termen. Formaţiunea etnică riscă să rămână în afara guvernării, aşa cum s-a întâmplat în 2008, tot în timpul unei Mari Coaliţii.

Cumulate, aceste mecanisme ar putea să determine o migrare spre noul pol de forţă chiar mai devreme de 2012, cu condiţia ca actuala Opoziţie să fie dispusă să preia puterea. De altfel, ezitarea de a prelua guvernarea, eventual prin debarcarea lui Băsescu, va fi principalul motiv pentru care aceasta ar putea scădea în opţiunile electoratului. Indiferent de justificările politicianiste pe care le vor oferi liderii noii Alianțe, eşecul de a rezolva rapid problema electoratului anulează sprijinul popular pentru o construcţie fără fundament ideologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel