De ce îl apără Gitenstein pe Băsescu

Mark Gitenstein, ambasadorul american la Bucureşti, a căutat scuze pentru parlamentarii PDL care au căuzt victime efectului de turmă, în cazul legii de reducere a TVA şi neimpozitare a pensiilor. Diplomatul american face, astfel, noi declaraţii în sprijinul Puterii, după ce în urmă cu două săptămâni, la Constanţa, susţinea teza lui Băsescu despre mogulii din presă. La scurtă vreme, apăreau în ziare stenogramele din dosarul Vântu. Nu că ar fi o problemă a democraţiei dâmboviţene: tot Gitenstein a dat, la ProTv, un certificat în alb serviciilor secrete, considerate profesioniste şi apolitice. Gitenstein a mai salutat reforma din Justiţie, dar şi alte realizări ale regimului Băsescu.

Trei ar putea fi explicaţiile pentru tandreţea dintre un ambasador american şi  vechiul prieten al Marelui Licurici:

  1. Mark Gitenstein vrea să şteargă efectul gafei din 23 septembrie, când s-a întâlnit cu Ponta înainte ca acesta să anunţe iniţierea procedurilor de suspendare a preşedintelui. Ambasadorul SUA a mers la sediul PSD din Kiseleff, iar anunţul lui Ponta a dat impresia că SUA susţin debarcarea lui Traian Băsescu, mai ales că ambasadorii Franţei şi Germaniei nu s-au prezentat la întâlnire. Declaraţiile pro-Băsescu pe teme neutre, care sunt de regulă subiect de preocupare pentru "monitorii" României, sunt fie o răzbunare fiindcă i s-a întins o cursă, fie o modalitate de afirmare a unei poziţii echilibrate.
  2. Silviu Crăescu, dat afară de Gitenstein din postul de administrator al reşedinţei ambasadorului SUA, l-a dat pe acesta în judecată . Crăescu a făcut dezvăluiri incendiare, privind vouchere de cheltuieli personale pe care Gitenstein şi soţia sa vroiau să le deconteze guvernului SUA. Cum este greu de crezut că un român care lucra la Ambasada SUA într-o astfel de poziţie, nu are o legătură cu serviciile secrete româneşti, gentileţea lui Gitenstein faţă de Băsescu poate fi motivată de problemele personale.
  3. Interesele economice ale Statelor Unite, legate în special de afacerea Bechtel şi vânzarea de F16, impun susţinerea Puterii politice dispuse să le satisfacă. Băsescu a fost unul dintre cei mai puternici promotori ai achiziţiei de avioane americane, dar şi cel sub a cărui guvernare s-a dublat suma din contractul cu Bechtel. Alte interese sunt strict politice, vizând continuarea participării româneşti la războaiele duse de SUA în Afganistan şi Iraq.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel