Cura cu armurariu, indicată după excesele alimentare. Ficatul îţi va mulţumi

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Pare greu de crezut că o plantă care creşte de obicei pe terenurile virane poate fi exact ce ai nevoie când ai probleme cu ficatul sau faci excese culinare.

Unul dintre compuşii care asigură efectele benefice ale armurariului este silimarina care se găseşte în seminţele. Acesta susţine regenerarea ficatului prin formarea unor celule hepatice noi. Mai mult, planta, mai precis frunzele conţin şi un grup de flavonoide (silibină, silidianină şi silicristină), antioxindaţi care, pe lângă efectul benefic pentru circulaţia sângelui, normalizează transaminazele serice, elimină depozitele de colesterol şi toxinele din sânge, scrie Medical News Today.

Este şi motivul pentru care curele cu leacuri preparate cu armurariu sunt recomandate de fitoterapeuţi în hepatitele virale, dar şi cronice, în insuficienţă hepatică, ciroză. Nu doar comprimatele cu armurariu dau rezultate bune în situaţia unor astfel de boli, ci şi infuziile şi tincturile.

Ceaiul din fructe are rol hepatoprotector

Pe lângă regimul prescris de medic în cazul unei boli inflamatorii a ficatului, poţi folosi plante medicinale hepatoprotectoare, printre care se numără şi armurariul. O linguriţă şi jumătate de fructe măcinate la o cană cu apă. Bei două căni pe zi, prima înainte de masa de dimineaţă, stând culcată pe partea dreaptă 20 de minute. A doua cană o bei în două rânduri. O jumătate de cană o iei după masa de prânz şi restul după masa de seară. O cură ar trebui să dureze două săptămâni, urmată de o pauză tot de o jumătate de lună.

Infuzia, bună şi contra mahmurelii

Dacă ai stat departe de mâncărurile „de dulce‟ în timpul postului, mesele festive de sărbători pot să devină periculoase pentru sănătate. Când „forţezi nota‟, este bine să asociezi consumul de alcool cu consumul de fructe, legume şi lichide. Dacă, totuşi, te confrunţi cu o stare neplăcută a doua zi după petrecere, hidratează-te cu apă cu lămâie, sucuri naturale, dar şi infuzii sau decocturi. O infuzie potrivită este cea de armurariu. Pui o linguriţă de frunze de armurariu la o cană de apă clocotită şi laşi la infuzat zece minute. După aceea, filtrezi ceaiul şi-l bei călduţ, neîndulci. Sunt recomandate trei căni pe zi, înainte de mesele principale, până la dispariţia simptomelor.

Pulberea, recomandată după mesele bogate în grăsimi

Ai băut prea mult de sărbători? Exces de alcool în ultima lună? E clar că celulele hepatice au nevoie de refacere. Pulberea din fructele de armurariu le protejează şi regenerează. Este indicat să iei o linguriţă rasă de patru ori pe zi, pe nemâncate. O ţii sub limbă zece minute, apoi o înghiţi cu apă. Acest leac încetineşte viteza de absorbţie a substanţelor toxice de la nivelul celulelor hepatice. Poţi să faci şi o infuzie din această pulbere. Peste o linguriţă, torni o cană cu apă fiartă. După un sfert de oră, strecori. Ai nevoie de două căni de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, urmate de odihnă, aşezată pe partea dreaptă. Dacă macini fructe uscate de armurariu pentru a obţine pulberea de armurariu în casă, nu uita că aceasta trebuie păstrată la rece şi se oxidează după o zi. De aceea, este indicat să nu macini foarte multe fructe.

Tinctura susţine şi activitatea bilei

Sub formă de tinctură şi decoct, seminţele de armurariu susţin buna funcţionare a bilei şi ficatului. Stimulează secreţia de bilă, favorizează eliminarea ei şi previne formarea pietrelor biliare. Dacă alegi să urmezi o cură cu tinctură fără alcool, trebuie să iei între 30 şi 50 de picături într-un pahar de apă. Iei această doză de tinctură de trei ori pe zi, înainte de a mânca, de-a lungul unei cure de trei săptămâni, urmată de o pauză de două săptămâni. În cazul în care decoctul ţi se pare o variantă mai bună, prepară-l cu două linguriţe de seminţe de armurariu şi 250 ml de apă pe care le pui la fiert laolaltă pentru un sfert de oră, apoi îl bei călduţ, cu 30 de minute înainte de a mânca.

Atenţie!

Evită să foloseşti remedii cu armurariu pentru copii, în sarcină, alăptare sau dacă suferi de boli obstructive biliare, ca litiaza. Cere sfatul medicului, dacă ai tromboflebită, hipertensiune arterială ori diabet zaharat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel