EXCLUSIV  Criticul literar Daniel Cristea-Enache: Iată un uluitor document despre Eminescu / ASCULTĂ AICI / VIDEO

Despre Mihai Eminescu, deși s-au spus și s-au scris atâtea, niciodată nu va fi de ajuns. Nimeni nu se poate plictisi de biografia și opera lui Mihai Eminescu.

Criticul literar Daniel Cristea-Enache și scriitorul Flaviu George Predescu au dialogat, sâmbătă, într-o nouă întâlnire literară intitulată „De Ce Citim” și transmisă în exclusivitate, în direct, la DC News. Și la această emisiune tot Mihai Eminescu a fost personalitatea despre a cărei operă și biografie s-a vorbit în cadrul celei de-a opta emisiuni realizate de către cei doi literați. Lui Mihai Eminescu consacrându-i-se astfel două emisiuni.

La un moment dat, Daniel Cristea-Enache a citit un document uluitor scris de Mihai Eminescu. Redăm aici un fragment din acesta:

”Dumneata totdeuna ai gândit că eu petrec în București. Te-ai înșelat totdeuna și fie cine din cunoscuții mei îți poate da mărturie c-am trăit ca un pustnic, ca un săhastru. Mizerii trupești și sufletești m-au împresurat întotdeuna și amintirile, căzând una câte una ca frunzele veștede, momente de aur și momente de durere au lăsat pe urmă-le un desgust de viață și de tot, pe care nu ți-l pot descrie. Îți vei fi aducând aminte poate că-ntr-o scrisoare ți-am cerut iertare c-am îndrăznit a te iubi. Știam eu de ce-o cer. Știam prea bine că fondul sufletului meu e desgustul, apatia, mizeria. Eu nu sunt făcut pentru nici o femee, nici o femee nu e făcută pentru mine, și oricare ar crede-o aceasta, ar fi nenorocită. Nu iubesc nimic pentru că nu cred în nimic și prea greoi pentru a lua vreun lucru precum se prezintă, eu nu am privirea ce înfrumusețează lumea, ci aceea care vede numai răul, numai defectele, numai partea umbrei. Sătul de viață fără a fi trăit vreodată, neavând un interes adevărat pentru nimic în lume, nici pentru mine însumi, șira spinării morale e ruptă la mine, sunt moralicește deșălat”.

”Crede-mă odată în viață când îți spun marele adevăr, că cel ce nu e-n stare a se iubi pe sine, nu e-n stare a iubi pe nimenea. Va fi poate ca orice organism o jertfă a instinctelor sale fiziologice împreunate c-o idee fixă. Dar când un asemenea om ca mine va cerceta cenușa din inima lui, va vedea că nu există încă nici o scântee, că totul e uscat și mort, că n-are la ce trăi, că târâie în zădar o existență care nu-i place nici lui, nici altora. Nu cred nimic, nu sper nimic și mi-e moralicește frig ca unui bătrân de 80 de ani”.

VEZI ȘI: Mărturie de istorie absolut senzațională despre Veronica Micle și Mihai Eminescu! Iată despre ce este vorba! VIDEO

”Este o scrisoare nedatată. Uluitor document sufletesc”, a spus Daniel Cristea-Enache la DC News.

Emisiunea completă o găsiți aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel