EXCLUSIV  Coșea, despre elementele care ar putea bloca intrarea României în Schengen: În aceste condiții, cred că se va amâna aderarea țării noastre / video

Foto: Un unsplash
Foto: Un unsplash

Profesorul Mircea Coșea a vorbit despre intrarea României în Schengen.

El este de părere că aderarea țării noastre va fi amânată.

„Intrarea României și Bulgariei în Schengen au devenit probleme globale. Lucrurile s-au schimbat foarte mult de vreo câteva luni. Intrăm dintr-o economie de model neoliberal într-o economie de război care presupune cu totul alte reguli.

În condițiile de față, Europa nu se deschide, Europa se închide. Deschiderea Europei prin trecerea în Schengen a acestor două țări ar fi fost o deschidere din punct de vedere a tot ceea ce înseamnă piață. Dar nu! Europa se închide. De ce? Pentru că apar niște elemente care, după părerea mea, în viitoarele săptămâni, poate chiar și mai curând, vor lua și o formă diplomatică. Și anume, multe contacte diplomatice pe care România le are vor arăta că aproape toată lumea este favorabilă intrării României în Schengen, dar vor apărea niște condiții care vor întârzia lucrurile. Această întârziere ar fi... pentru că apar niște lucruri neclare în legătură cu Ucraina”, a spus Mircea Coșea la dezbaterea „Noi responsabilități după intrarea în Schengen. România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun”.

„În Europa avem anumite forțe care înțeleg efectul războiului din Ucraina ca pe niște elemente care le victimizează colateral. Aici mă refer la Italia, la Suedia, la Ungaria, la Grecia. Și atunci România și Bulgaria vor fi puțin amânate”, a mai spus profesorul.

„Avem acum un război adevărat! Vorbim despre Al Treilea Război Mondial, dar care este total diferit de ce a fost până acum. Da, e un război, aduce în fața Europei niște probleme pe care le poate rezolva și prin neintrarea în Schengen a României și Bulgariei, adică un filtru mai puternic în această fază. Mă refer la pericolul iminent al unui flux de emigrație fantastic în viitoarele luni. 2024 este, conform analizelor occidentale, ca fiind un an în care migrația se va dezlănțui pentru că apar niște lucruri care, în Ucraina, nu se rezolvă, și s-ar putea să apară alte conflicte în zona caucaziană, s-ar putea să apară un conflict Israel-Iran. În sfârșit, sunt lucruri care nu mai pot fi controlate din punct de vedere al migrației. Și atunci, un Schengen aici este un filtru, nu este o mare barieră, dar este un filtru de care se bucură o țară ca Ungaria, care nu-i de acord cu nicio migrație, de care se bucură noul guvern italian, care este total împotriva migrației, Suedia, care până acum era foarte neutră din acest punct de vedere, dar care este acum foarte reactivă și, paradoxal, chiar și Grecia”, a mai zis Mircea Coșea.

„Al doilea lucru important este mutarea conflictului, pe termen lung, în Marea Neagră. Asta este o realitate, suntem aici, nu avem ce face. Marea Neagră înseamnă porturi, înseamnă trafic de mărfuri, înseamnă un control foarte sever. Schengen este necesar și aici.

A treia problemă este reconstrucția Ucrainei. Eu nu sunt optimist în legătură cu participarea noastră. Noi nu am reușit niciun post-conflict să fim participanți la reconstrucție.

Va fi o foarte mare luptă de concurență între firme puternice din țările puternice pentru a investi și a folosi o piață golită de orice fel de concurență pentru eficientizarea și mărirea capitalului. Schengen poate fi manevrat aici în așa fel încât unii să fie favorizați, alții mai puțin favorizați”, a mai zis Mircea Coșea.

„Eu cred că, în aceste condiții, anumite forțe politice importante ar fi mai interesate să mai mențină România și Bulgaria în acest statut, punându-ne  condiții în plus. Adică, de dotare, de funcționare, ca să fim, până la urmă, un instrument valabil, ceea ce probabil că se va întâmpla”, a adăugat Mircea Coșea.

DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, a organizat conferința cu titlul ”Noi responsabilități după intrarea în Schengen. România, prima linie de apărare împotriva contrabandei cu tutun”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel