”Clienții se așteaptă ca fish and chips-ul să fie ieftin!” Prețul mediu, acum, pentru un cod și o porție de cartofi prăjiți

Foto Pexels
Foto Pexels

Mii de restaurante „fish and chips" din Marea Britanie ar putea fi închise în decurs de un an.

Restaurantele „fish and chips" din Marea Britanie sunt supuse unor presiuni severe, în condițiile în care prețurile ingredientelor cheie - inclusiv ale codului și ale uleiului de gătit - au crescut, ca urmare a atacului rus asupra Ucrainei, scrie CNN.

Până la o treime din cele aproximativ 10.000 de restaurante fish and chips din țară s-ar putea închide în următoarele nouă luni, a declarat Andrew Crook, președintele Federației naționale a respectivelor unități. Criza este cea mai gravă pe care a văzut-o, a declarat acesta pentru CNN Business.

Crook, care deține propriul său magazin, a declarat că prețurile au început să crească spre sfârșitul anului trecut, dar costurile ingredientelor de bază au crescut vertiginos de la sfârșitul lunii februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Întreprinderile din toate industriile se luptă cu prețurile în creștere, deoarece blocajele din lanțul de aprovizionare au fost exacerbate de războiul din Ucraina. Magazinele britanice de pește și cartofi prăjiți, care în mod tradițional funcționează cu marje foarte mici, simt o presiune deosebită din cauza dependenței industriei de importurile rusești.

Întreprinderile plătesc cu aproximativ 83% mai mult pentru uleiul de floarea-soarelui față de începutul lunii martie, potrivit lui Crook. Uleiul de palmier, o alternativă comună, și-a dublat prețul. Indonezia - cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume - a început să restricționeze exporturile luna trecută pentru a menține aprovizionării interne.

La aceste probleme se adaugă facturile la energie și prețurile explozive la îngrășămintele necesare pentru cultivarea cartofilor.

Clienții se așteaptă ca fish and chips-ul să fie ieftin, a spus Crook. În urmă cu un an, prețul mediu pentru un cod și o porție de cartofi prăjiți ar fi fost de aproximativ 7 lire sterline, a spus Crook. Acum, el estimează că este de aproximativ 8,50 lire sterline - o creștere de 21%.

„Riscăm să ne scoatem noi înșine de pe piață... încercăm să menținem creșterile la un nivel cât mai scăzut posibil", a spus Crook. „Am pierdut câțiva clienți obișnuiți care obișnuiau să vină în fiecare vineri", a adăugat acesta, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel