Ciuhodaru: Apa ne poate îmbolnăvi! 7 lucruri pe care trebuie să le știi

Alexandru Ichim / 22 Martie 2019 / 08:16 Salveaza PDF Comentarii
Apa
Apa

De Ziua Mondială a Apei medicii trag un semnal de alarmă și spun că apa ne poate îmbolnăvi dacă nu avem grijă.

”Și apa ne poate îmbolnăvi! Cum ne protejăm? Azi, de Ziua Monială a Apei, șapte lucruri pe care e bine să le ştiți despre bolilele ce pot fi contactate din apa contaminată sau poluată”, spune medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

7 lucruri pe care trebuie să le știi

 

1. Sunt extrem de numeroase.
2. Sunt o cauză majoră de mortalitate, mai ales la copii.
3. Sunt determinate de salubrizarea inadecvată sau epurarea ineficientă. Acestea scad calitatea apei pe care o bem, iar consumul de apa ”infectată” cu o paletă largă de microrganisme sau ”otrăvită” poate determina multiple efecte negative asupra sănătăţii.
4. Patologia hidridică poate avea caracter endemic sau chiar epidemic.
5. Cele mai frecvente sunt bolile infecţioase cu poartă de intrare digestivă precum gastroenterite, enterite determinate de rotavirusuri sau Escherichia .coli, salmonella (febra tifoidă), sighella (dizenteria), hepatita epidemică, polionielita, dar nu sunt excluse nici cele produse de protozoare (amoeba, giardia). Greţurile, vărsăturile, diareea, durerile abdominale domină tabloul clinic, iar deshidaratarea severă poate necesita resuscitare volemică.
6. Nu sunt excluse conjunctivitele, otitele sau afecţiunile dermatologice.
7. Se pot adăuga diverse tipuri de intoxicaţii precum cea cu nitraţi (efect methemoglobinizant), cu plumb (saturnism hidric) sau cu arsen, fluor şi cu pesticide cu efecte hepato şi nefrotoxice.

Cum puteţi reduce riscurile?


1. Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă- spălat corect pe mâini, prosop individual, uscat şi curat sau de unică folosinţă.
2. Când aveţi vreun dubiu privind calitatea apei, utilizaţi doar apă îmbutelitată.
3. Pentru a evita mobilizarea suplimentară de impurităţi, deschideţi robinetul în mod gradual şi apoi aşteptati 20-30 de secunde până folosiţi apa.
4. Reduceţi contaminarea microbiană prin fierbere minim 10 minute.

Atenţie!!! Fierberea creşte concentraţia nitraţilor şi riscul de intoxicaţii.

 

Vezi și: 

Accident grav. Trafic blocat în centrul Capitalei

Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27