Chinezii refuză tehnologia rusească și invită companii din Occident să contribuie la un proiect pentru construcția de aeronave

foto pexels
foto pexels

China refuză în mod persistent să folosească tehnologiile rusești pentru a crea aeronava CR929-600 și invită producătorii occidentali să contribuie la proiect, întrucât nu își dorește să împartă profiturile cu Federația Rusă pe o piață cheie chineză, relatează South China Morning Post, citând surse familiare cu situația.

Lansat în 2017, proiectul de 50 de miliarde de dolari va produce o aeronavă cu o capacitate de 280 de pasageri. Conceput ca fiind un concurent al Boeing și Airbus, avionul urmează să facă primul zbor anul viitor. Dar cu cât această perioadă este mai apropiată, cu atât dezacordurile dintre parteneri sunt mai puternice.

China face eforturi pentru a aduce companii occidentale și vrea să înlocuiască soluțiile rusești, spun surse ale publicației chineze citate anterior. Alte preocupări ar fi că Rusia își promovează, în mod nefundamentat, evoluțiile în materie de tehnologie și nu are cel mai bun istoric în materie de siguranță.

În plus, China ar dori să implice Rolls-Royce și General Electric în dezvoltarea motorului, deși Rusia spera să participe la această parte a proiectului. 

„Partea rusă percepe alegerea chineză în favoarea componentelor occidentale ca pe un steag alb aruncat spre Occident pe fondul sancțiunilor impuse după invadarea Ucrainei”, explică unul dintre interlocutorii publicației.

COMAC, partenerul chinez al United Aircraft Corporation, nu dorește să permită Rusiei să primească venituri din vânzarea aeronavei pe piața internă chineză. În China este așteptată o cerere de 3.000 de avioane, în timp ce perspectivele globale rămân neclare.

„Moscova și-a dat seama că, în afara Chinei, CR929 ar fi foarte greu să fure clienți de la Boeing și Airbus”, spune o sursă a publicației citate.

Fostul vicepremier Iuri Borisov, vorbind la forumul Inginerii Viitorului de la sfârșitul lunii iunie, a recunoscut: „Cu China, acest proiect, în principiu, nu merge în direcția în care noi ne dorim. China, pe măsură ce devine un gigant industrial, este din ce în ce mai puțin interesată de serviciile noastre.”

„Participarea noastră este în scădere și tot mai mult în scădere”, a declarat Borisov. „Nu vreau să prezic viitorul acestui proiect – dacă îl vom părăsi sau nu”.

Rusia vrea să aducă muncitori din Coreea de Nord pentru reconstrucția zonelor pe care le-a distrus în Ucraina

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în două teritorii controlate de ruși din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian – o mișcare care ar reprezenta o provocare pentru sancțiunile internaționale împotriva programului de arme nucleare al dictaturii asiatice.

Potrivit NK News, un site de știri cu sediul în Seul, ambasadorul Alexander Matsegora a transmis că lucrătorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse de război în republicile populare autoproclamate din Donețk și Luhansk.

Matsegora a spus că există „o mulțime de oportunități” de cooperare economică între Nord și republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în ciuda sancțiunilor ONU.

El a declarat într-un interviu pentru ziarul rus Izvestia, potrivit NK News, că „constructorii coreeni înalt calificați și muncitori, capabili să lucreze în cele mai dificile condiții, ne pot ajuta să ne refacem instalațiile, infrastructura și industria”.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puținele țări care au recunoscut independența celor două teritorii.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat: „Ucraina nu are dreptul de a ridica probleme sau de a contesta exercitarea noastră legitimă a suveranității după ce a comis un act care lipsește grav de corectitudine și dreptate între națiuni, alăturându-se activ la politica ostilă injustă și ilegală a SUA, din trecut”.

Ca răspuns, Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Coreea de Nord și a acuzat-o că îi subminează suveranitatea și integritatea teritorială.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că apelul Rusiei către Coreea de Nord pentru sprijin a arătat că Moscova „nu mai are aliați în lume, cu excepția țărilor care depind de ea financiar și politic”.

Ucraina și-a suspendat deja contactul politic și economic cu Coreea de Nord, ca parte a sancțiunilor conduse de ONU, menite să facă presiuni asupra Phenianului să-și demonteze programele nucleare și de rachete balistice.

Coreea de Nord a câștigat în mod tradițional valută străină atât de necesară, trimițându-și cetățenii să lucreze în străinătate. Conform sancțiunilor ONU, se presupunea că ar fi fost repatriați până la sfârșitul anului 2019, dar un număr semnificativ de muncitori nord-coreeni au continuat să lucreze în Rusia și China, precum și în Laos și Vietnam, după termenul limită.

Matsegora a lăsat deschisă posibilitatea unei alte confruntări cu ONU din cauza sancțiunilor, după ce a sugerat că fabricile nord-coreene și centralele electrice construite în perioada sovietică ar putea folosi echipamente construite în regiunea Donbas, unde forțele susținute de Moscova luptă cu Ucraina din 2014.

Acest lucru ar contraveni unei interdicții ONU, impusă la sfârșitul anului 2017, privind achiziționarea de mașini industriale, echipamente electronice și alte articole de către Coreea de Nord.

Matsegora a recunoscut că sancțiunile ar putea zădărnici încercările de a stabili o legătură comercială între republici și Coreea de Nord, dar a spus că legăturile economice sunt „absolut justificate”, potrivit NK News.

Go Myong-hyun, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul, a fost citat de NK News spunând că cooperarea economică ar confirma că Rusia – un membru permanent al consiliului de securitate al ONU, care a impus sancțiuni Nordului – a devenit un stat necinstit.

„Odată ce Rusia încalcă sancțiunile pe care le autorizase, consiliul de securitate va fi subminat critic”, a spus Go.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel