Ce ţi se întâmplă dacă bei apă de cocos

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apa de cocos poate fi inclusă într-un regim echilibrat pentru că aduce numeroase beneficii organismului.

Nuca de cocos este fructul cocotierului (Cocos nucifera), care face parte din familia arecaceae, cea a palmierilor. Cultivat în regiunile tropicale, cocotierul este valorificat atât decorativ, cât şi pentru numeroasele beneficii pe care le au fructele lui, adică nucile de cocos.

Apa de cocos este lichidul prezent în fructul necopt. Pe măsură ce nuca de cocos se coace, o parte din apă se menţine, în timp ce restul se transformă în aşa-numita carne de nucă de cocos.

Ce substanţe nutritive conţine

Apa de cocos conţine 94% apă şi foarte puţine grăsimi. Nu trebuie confundată cu laptele de cocos, care, în afară de apă (50%), conţine şi grăsimi, notează healthline.com.

Apa de cocos (240 ml) conţine 60 de calorii, precum şi:

Apă: 95%

Carbohidraţi: 15 grame

Zahăr: 8 grame

Calciu: 4% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 2% din doza zilnică recomandată

Fosfor: 2% din doza zilnică recomandată

Potasiu: 15% din doza zilnică recomandată.

Sursă de antioxidanţi

Un studiu din 2013 publicat în jurnalul brazilian al Academia Brasileira de Ciencias arată că apa de cocos conține o concentrație mare de antioxidanți, adică substanțele care pot contracara acţiunea radicalilor liberi în exces din organism, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor), potrivit medisite.fr.

Benefică după exerciții prelungite

Apa de nucă de cocos poate fi băutura perfectă pentru refacerea hidratării și completarea electroliților pierduți în timpul exercițiului. Electroliții sunt minerale care joacă mai multe roluri importante în corpul tău, inclusiv menținerea unui echilibru adecvat al fluidelor. Câțiva electroliți vitali includ potasiu, magneziu, sodiu și calciu. Deoarece apa de nucă de cocos conține electroliți precum potasiul și magneziul, mai multe studii au descoperit că poate fi mai benefică decât apa pentru rehidratare după exerciții. De fapt, un mic studiu din 2014 realizat în Brazilia a constatat că apa de cocos a îmbunătățit capacitatea de exercițiu mai eficient decât apa simplă sau o băutură sportivă, în timpul unei zile fierbinți.

Sursă delicioasă de hidratare

Apa naturală de nucă de cocos este ușor dulce, cu o aromă subtilă, de nucă. De asemenea, este destul de scăzută în calorii și carbohidrați și o găsești pe rafturile magazinelor. Nu uita să citești ingredientele pentru a verifica dacă găsești 100% apă de cocos. Unele mărci îmbuteliate pot conține zahăr adăugat sau agenți de aromatizare. Poți utiliza acest lichid tropical ca bază pentru piureuri, budincă de semințe de chia, sos pentru salate sau pentru a înlocui apă simplă ori de câte ori vrei un pic de dulceață naturală.

Poate ajuta la prevenirea calculilor renali

Pietrele la rinichi sunt create atunci când calciu, oxalat și alți compuși se combină pentru a forma cristale în urină. Aceste cristale pot forma apoi pietre minuscule. În timp ce unele persoane sunt mai susceptibile decât altele să le dezvolte, pietrele la rinichi afectează aproximativ 12% din populația lumii. Într-un studiu din 2018 care a implicat opt persoane, cercetătorii au descoperit că apa de nucă de cocos a crescut eliminarea prin urină a potasiului, clorurii și citratului la persoanele fără pietre la rinichi, ceea ce înseamnă că apa de nucă de cocos ar putea ajuta la curățarea sistemului și reducerea probabilității formării pietrelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel