Cazanciuc, despre MCV: Chestiune de dialog cu CE

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a precizat miercuri, după ce a fost publicat raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că este necesar un dialog permanent cu reprezentanţii CE pentru a explica mai bine anumite demersuri.

"Comisia face ca de obicei o trecere în revistă factuală a unor lucruri. Sigur, putem să le interpretăm stricto sensu, putem să intrăm în formal, dar ceea ce cred că poate fi consemnat ca progres până în momentul de faţă este destul de clar pentru toată lumea".

Cazanciuc  a mai precizat că sunt cerinţe trecute în acest raport, ca şi în rapoartele trecute, de îndeplinit, "pentru a putea finaliza acest proces pe care şi Comisia, şi România şi-l doreşte a fi încheiat până la preluarea preşedinţiei Consiliului UE. E până la urmă o chestiune de încredere între Comisie, statele membre şi România.(...) Cred că e o chestiune de dialog permanent între noi şi Comisie pentru a explica poate mai bine anumite lucruri făcute de noi, de ce s-au întâmplat anumite demersuri. Dacă există riscuri din perspectiva partenerilor europeni, ele, din nou, trebuie aduse pe masa discuţiei şi explicat ce am vrut să facem cu un proces normativ la un moment dat, de ce s-au luat anumite decizii, pentru că am văzut şi din experienţa proprie, după trei rapoarte MCV, că de foarte multe ori înţelegeau diferit faţă de noi, dintr-o lipsă de comunicare pur şi simplu, nu pentru că noi încercam să ascundem ceva", a precizat senatorul social-democrat.

Întrebat dacă este posibil ca MCV-ul de anul viitor să fie favorabil, Cazanciuc a replicat că este vorba despre un proces care implică mai mulţi jucători: România, CE şi statele membre, dar şi că e important să se constate că ţara noastră "a învăţat din propria lecţie".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel