Catedrala Sfânta Sofia. Turcia denunţă ''ostilitatea'' Greciei

Hagia Sophia  Foto: Crișan Andreescu
Hagia Sophia Foto: Crișan Andreescu

Reacții puternice după ce catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a fost transformată în moschee. 

Ankara a denunţat sâmbătă "ostilitatea Greciei faţă de islam şi faţă de Turcia", a doua zi după reacţia violentă a Atenei la transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Mii de musulmani au participat vineri la Istanbul la prima rugăciune în acest lăcaş de referinţă al ortodoxiei reconvertit în moschee, în prezenţa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

”Un semn de slăbiciune” 



Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat vineri că "ceea ce se petrece la Constantinopol astăzi nu este o manifestaţie de putere, ci dimpotrivă, un semn de slăbiciune", acuzând Turcia că "insultă patrimoniul secolului al XXI-lea".

Reacţiile la reconversia Sfintei Sofia în moschee "au arătat încă o dată ostilitatea Greciei faţă de islam şi de Turcia", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy.

De asemenea, el a condamnat cu fermitate faptul că drapelul turc a fost ars la Salonic şi a acuzat parlamentul grec că "provoacă publicul cu declaraţii ostile".

"Copiii răsfăţaţi ai Europei, care nu pot accepta că ne rugăm din nou în Hagia Sofia, sunt în plin delir", a adăugat el într-un comunicat.

Zeci de persoane "în doliu"



Zeci de persoane "în doliu", agitând drapele ale Greciei şi imagini cu Fecioara Maria, s-au adunat vineri seară de la Atena până la Salonic, al doilea oraş al Greciei, pentru a se ruga şi a protesta împotriva transformării în moschee a Sfintei Sofia, construită de bizantini în secolul al VI-lea şi inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.

Transformată în moschee după ocuparea Constantinopolului, Sfânta Sofia a devenit muzeu în 1934, în urma unei decizii a primului preşedinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk, care a dorit astfel "să o ofere umanităţii".

Casa natala a lui Atatürk din Salonic a fost închisă vineri de consulatul turc, oficial pentu lucrări de întreţinere până luni.

Ţări vecine membre ale NATO, Grecia şi Turcia au avut tot timpul relaţii tensionate, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel