Cât de des trebuie efectuat detartrajul. Mitul celor șase luni

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Oricât de bine ne îngrijim dinții, apariția plăcii bacteriene și acumularea de tartru sunt inevitabile pentru fiecare dintre noi. 

De ce important detartajul explică dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară, EXCLUSIV la DC MEDICAL.

Cât de des trebuie efectuat detartrajul

În general, este recomandat ca această procedură să fie efectuată o dată la 6 luni, dar este posibil ca frecvența detartrajului să varieze de la o persoană la alta. Acest lucru este datorat faptului că depozitele de tartru se formează mai repede sau mai încet în funcție de pH-ul și compoziția salivei fiecărei persoane, de măsurile de igienizare aplicate acasă (periaj corect efectuat, duș bucal, folosirea apei de gură și a aței dentare).

„De exemplu, pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, saliva tinde să devină mai groasă și mai acidă, iar atunci detartrajul se poate recomanda mai devreme de 6 luni. Un alt exemplu care ar putea să ducă la nevoia efectuării lui mai repede de 6 luni a detartrajului este reprezentat de obiceiurile alimentare sau de felul în care mâncăm: o persoană care obișnuiește să mănânce într-o anumită parte a gurii va avea mai mult tartru. Alți factori care duc la formarea accelerată a tartrului includ sarcina, anumite medicamente, fumatul etc. Dacă există vreun motiv din cauza căruia tartrul se formează mai rapid, detartrajul ar trebui efectuat mai des, iar medicul specialist va ști să recomande o frecvență potrivită pentru fiecare pacient în parte", completează dr. Ion Melnic.

Respectarea recomandării medicului specialist în ceea ce privește realizarea detartrajului în mod periodic este necesară deoarece, dacă sunt lăsate neîndepărtate, depozitele de tartru se acumulează în cantități din ce în ce mai mari, atât deasupra, cât și sub nivelul gingiei, producând în timp parodontoza. În plus, cu cât amânăm mai mult efectuarea acestei proceduri, cu atât crește sensibilitatea din cauza inflamației gingivale produse de tartru și placă.

Cum îngrijim dinții după igienizare

După detartraj, poate fi prezentă o sensibilitate dentară și gingivală care dispare în câteva zile, în funcție de fiecare persoană. De ajutor sunt pastele de dinți desensibilizante și chiar aplicarea unui antiinflamator local. Disconfortul resimțit este minim în comparație cu problemele ce pot să apară dacă se amână efectuarea detartrajului", concluzionează dr. Ion Melnic.

Tartrul acumulat în cantități mari poate duce la retragerea gingiei și dezgolirea rădăcinii dintelui, iar în timp acestea duc la boală parodontală.

De aceea, este imperativ ca această procedură minim invazivă să fie realizată periodic, în funcție de recomandările medicului specialist, notează DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel