Carmen Dan: Consiliu informal de Justiție și Afaceri Interne, organizat la București

Carmen Dan
Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat că România va organiza la București, în februarie 2019, un consiliu informal de Justiţie şi Afaceri Interne, la care vor participa toţi miniştrii de resort din Uniunea Europeană.

Ministrul a precizat că întâlnirea sa cu oficialul european a avut loc în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor.

"Pe componenta de Afaceri Interne vom găzdui anul viitor 19 reuniuni în Bucureşti şi în mai multe localităţi din ţară şi suntem pregătiţi pentru buna desfăşurare a acestora. În premieră pentru România, în luna februarie 2019, vom organiza la Bucureşti un consiliu informal de Justiţie şi Afaceri Interne la care sunt aşteptaţi toţi miniştrii de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană", a afirmat Carmen Dan.

Ea a spus că pentru acest eveniment de nivel înalt toate măsurile de securitate sunt "deja planificate".

Dan a adăugat că a vorbit cu King despre reperele programului Preşedinţiei României a Consiliului UE, care "va avea în prim-plan cetăţeanul".

"Intenţionăm să contribuim la definirea răspunsului Uniunii pentru o gamă largă de chestiuni, precum securitatea internă a Uniunii Europene, funcţionarea Spaţiului Schengen, gestionarea frontierelor externe şi a tuturor provocărilor actuale", a evidenţiat ministrul de Interne.

Securitatea cibernetică

Ea a vorbit şi despre provocările în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. "Este esenţial să avem o legislaţie care să ne permită să protejăm cetăţenii, în special tinerii şi copiii, de pericolul radicalizării, care este unul real şi se manifestă în special în mediul online", a punctat Dan.

Ministrul a amintit că Julian King a mai fost la Ministerul de Interne român în septembrie anul trecut, când a vizitat Centrul de comandă şi control al Poliţiei de frontieră din România.

"La acel moment a reafirmat sprijinul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, având în vedere că toate condiţiile tehnice au fost îndeplinite", a menţionat Carmen Dan.

Provocările statelor UE

Comisarul european a vorbit, la rândul său, despre provocările cu care se confruntă statele Uniunii Europene - terorism, atacuri cibernetice, crimă organizată.

"Preşedinţia română va fi preluată într-un moment foarte important, în contextul în care acţionăm pentru soluţionarea acestor probleme", a evidenţiat el.

King s-a referit la "propunerile-cheie" din domeniu şi, în acest sens, a amintit un demers recent al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Luna trecută, preşedintele Juncker a spus că trebuie să facem paşi concreţi pentru a contracara conţinutul online legat de terorism care otrăveşte minţile tinerilor vulnerabili din ţările noastre", a explicat el.

Juncker - pașii care trebuie urmați

Comisarul european a menţionat că Juncker "a evidenţiat şi câţiva paşi ce trebuie parcurşi pentru a ne asigura alegerile - alegerile naţionale, dar şi cele cele pentru Parlamentul European".

"Am discutat despre cum putem lucra în acest sens, pentru a consolida abilităţile statelor de a avea alegeri în siguranţă", a punctat King.

Comisarul european a vorbit şi despre paşii făcuţi pentru contracararea mesajelor teroriste online.

"Am propus ca, pentru prima dată, să avem o legislaţie pentru a aborda această problemă a conţinutului terorist online. Până acum am lucrat cu marile platforme de social media pe bază de voluntariat şi am făcut progrese. Dar, este prea mult asemenea conţinut online", a afirmat Julian King.

Vezi și: Carmen Dan, întrevedere cu comisarul european Julian King

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel