Canotaj: Elisabeta Lipă a făcut un apel către Guvernul României pentru construcţia unei piste olimpice

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a cerut implicarea premierului Viorica Dăncilă şi a Guvernului României, cu prilejul festivităţii de premiere a canotorilor medaliaţi la Europenele din Elveţia, pentru construcţia unei piste olimpice de canotaj, care să ofere condiţii cât mai bune de pregătire sportivilor.

Sacrificiile pe care le facem pentru a ne impune în clasamentele europene şi mondiale sunt cea mai concretă dovadă a respectului pe care îl purtăm ţării noastre, ale cărei culori nu le purtăm doar pe echipamentul sportiv, ci şi în inimile noastre. Pentru mine, ca sportiv, intonarea imnului pentru fiecare medalie de aur cucerită până acum reprezintă un motiv de speranţă şi de bucurie, privind la aceşti sportivi minunaţi care au dat şi dau tot ce este mai bun din ei pentru a reprezenta ţara cu mândrie şi asta o fac de ani de zile. Este o generaţie de excepţie, sunt foarte mândră de ei, de cum se implică, de cum îşi doresc să reprezinte ţara cât mai bine. Ce frumos ar fi dacă astăzi, când celebrăm succesul lor, le-am putea garanta şi cele mai bune condiţii de pregătire, pentru că dorinţă au, ca ei să reprezinte cât mai bine şi frumos ţara prin victoriile pe care şi le doresc să obţină. Ar fi şi mai frumos dacă aceşti minunaţi tineri ar avea o pistă olimpică de canotaj, a declarat cea mai bună canotoare a secolului XX.

Lipă a adăugat că lotul de canotaj se confruntă cu probleme de trafic pe lacul Snagov: Din nefericire, în România, la ora actuală ne pregătim la Snagov printre şalupe, doar pe patru culoare şi acest lucru nu ne ajută atât mult pe cât este dorinţa noastră de mare. Sunt ferm convinsă că implicarea dumneavoastră, sprijinul dumneavoastră şi al domnului ministru (Bogdan Matei - n.r.) ne-ar ajuta, pentru că de cele mai multe ori ne împiedicăm de birocraţia care există la ora actuală. Dar, contez pe sprijinul şi pe implicarea dumneavoastră, pentru că sportivi avem, dorinţă avem şi dacă am avea şi această pistă de canotaj, nu ar fi doar pentru antrenament, ci şi pentru a organiza noi ca ţară competiţii la nivel înalt. (...) Deja antrenamentele de weekend sunt compromise, este foarte greu să te pregăteşti între şalupe, să te enervezi că nu-ţi poţi face antrenamentul, să te rogi de ei să înţeleagă că tu ai un scop pentru care te sacrifici, că doreşti să-şi faci ţara cunoscută, că ai nişte obiective. Leagănul canotajului românesc este la Snagov, trebuie să învăţăm să convieţuim, dar ne este necesar acest canal olimpic de canotaj, care nu este doar pentru canotaj, ci pentru sporturile nautice. Cred că merităm şi noi ca ţară măcar o asemenea construcţie.

Amalia Bereş, campioană europeană cu barca de 8+1, a declarat că sportivii sunt în priză continuă şi că nimeni nu are garantat un loc în bărcile care vor ataca biletele pentru JO 2020: Sunt foarte multe şalupe pe Snagov şi nu pot să spun că nu ne încurcă. De răsturnat, nu ne răsturnăm, dar aproape la fiecare antrenament sunt şalupe, mai ales vara, e vacanţă, şi toată lumea se plimbă pe Snagov. Nu pentru câştig fac canotajul, fac pentru performanţe, pentru un loc cât mai sus pentru tine. În vederea Mondialelor, îmi doresc să prind o barcă cât mai bună şi să ne calificăm la Tokyo. Noi suntem într-o continuă schimbare, nu eşti sigură de loc, ori eşti în 8+1, ori în patru fără cârmaci. Luptăm pentru un loc cât mai bun. Suntem practic într-o selecţie continuă, nu ne lasă cu garda jos, să spun aşa, şi asta ne împinge spre limite şi e cel mai bine pentru noi.

Canotorii români care au cucerit 6 medalii (1 de aur, 4 de argint şi 1 de bronz) la Europenele de la Lucerna, alături de staff-ul tehnic, au fost felicitaţi şi premiaţi de către premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, cu prilejul unei festivităţi desfăşurate marţi la Palatul Victoria.

Sportivii şi antrenorii lor au fost premiaţi în total cu aproape un milion de lei, medalia de aur fiind recompensată cu 37.000 lei, cea de argint cu 22.000 lei şi cea de bronz cu 15.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel