Atracţie turistică în Egipt: statuia lui Ramses, mutată. VIDEO

O statuie colosală a legendarului faraon egiptean Ramses al II-lea a fost instalată joi la intrarea viitorului muzeu din Cairo, despre care autorităţile speră că va stimula turismul, sector de activitate vital în Egipt, relatează AFP.

Această statuie veche de 3.200 de ani îi va întâmpina pe viitorii vizitatori ai marelui muzeu egiptean, care ar urma să-şi deschidă porţile în acest an în apropierea faimoaselor piramide de la Gizeh, după mai multe întârzieri. Opera de 83 de tone şi de 11 metri înălţime a fost transportată cu un camion, fiind stabilizată într-un cadru de metal special conceput pentru ea.

Camionul a parcurs cu viteză mică, în sunetele unei fanfare militare, cei 400 de metri până la locul unde urma să fie amplasată statuia la intrarea viitorului muzeu.

'Ramses al II-lea se va ridica în atriu pentru a păzi intrarea celui mai mare muzeu din lume, aşa cum o făcea în Antichitate în marele templu al lui Ptah din Memphis', a spus ministrul antichităţilor, Khaled al-Anany, cu prilejul ceremoniei de transfer a statuii.

Muzeu de 1 miliard de euro

Noul muzeu din Cairo, conceput pentru a decongestiona vechiul muzeu naţional inaugurat în 1902 şi devenit între timp neîncăpător, nu a fost realizat decât în proporţie de 70%, deşi proiectul a fost lansat în urmă cu 16 ani şi costul său a ajuns să depăşească un miliard de euro. Finalizarea imensului complex a fost întârziată de instabilitatea politică şi economică care a predominat în Egipt de la revoluţia din ianuarie 2011 şi înlăturarea de la putere a lui Hosni Moubarak.

Acest nou muzeu se va întinde pe o suprafaţă de 47 de hectare şi va avea o suprafaţă de 24.000 mp pentru expoziţii permanente. El ar urma să găzduiască în jur de 100.000 de piese, din preistorie până la perioada greco-romană, printre care şi cele 4.500 de artefacte din comoara lui Tutankhamon. Autorităţile speră că muzeul va stimula dezvoltarea turismului, un sector important pentru economia egipteană a cărui pondere a scăzut mult în ultimii ani din cauza insecurităţii.

VIDEO

A doua mutare

Colosul care îl reprezintă pe Ramses al II-lea, sculptat în carierele de granit de la Assuan în urmă cu peste trei milenii, s-a aflat iniţial la intrarea marelui templu al lui Ptah, situat la 10 km sud de Cairo, şi a fost descoperit în 1820. În 1955, preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser a mutat statuia în faţa unei gări din Cairo, unde gazele de eşapament au degradat-o timp de circa 50 de ani, înainte de de a fi transferată în apropierea şantierului noului muzeu, în 2006.

Ramses al II-lea a domnit în Egipt în perioada 1.279-1.213 î. Hr. şi mumia sa este una dintre principalele piese din muzeul naţional din Cairo.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel