Asalt asupra Capitoliului: Comisia de anchetă cere SMS-urile şterse de Secret Service

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Comisia parlamentară care anchetează cu privire la asaltul asupra Capitoliului, din ianuarie 2021, a anunţat vineri seara că a ordonat agenţiei guvernamentale Serviciului Secret al SUA (US Secret Service), însărcinat cu protecţia preşedintelui SUA, să-i furnizeze până marţi SMS-urile şterse de agenţi ai săi.

"Comisia caută SMS-urile pertinente (...) legate în orice fel de evenimentele din 6 ianuarie 2021", precizează într-o scrisoare Bennie Thompson, preşedintele Comisiei.

El l-a informat pe directorul Secret Service, James Murray, într-o scrisoare transmisă vineri, că are timp până marţi pentru a preda SMS-urile ce lipsesc, potrivit Agerpres.

Aceste mesaje ar putea fi cruciale pentru anchetele desfăşurate de Camera Reprezentanţilor şi de Ministerul Justiţiei, pentru a determina dacă fostul preşedinte republican şi consilierii lui apropiaţi au încurajat asaltul sângeros împotriva Capitoliului, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden în timpul scrutinului din noiembrie 2020.

Agenţi ai Secret Service se aflau în acea zi cu Donald Trump şi cu vicepreşedintele Mike Pence, care s-a ascuns în Capitoliu după instigările lansate de militanţi pro-Trump de a-l spânzura.

Un angajat al Casei Albe a mărturisit pe 29 iunie în faţa comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanţilor că Trump încercase să forţeze Secret Service să-l ducă la Congres pentru a se ralia susţinătorilor săi.

Până acum, Secret Service a susţinut că telefoanele agenţilor săi au fost reiniţializate în cadrul unui program planificat de înlocuire.

Miliardarul republican, care cochetează deschis cu ideea de a candida în alegerile prezidenţiale din 2021, denunţă cu vehemenţă activităţile comisiei. Partidul său, pe care Trump continuă să-l ţină sub control, a promis deja că va anula concluziile aceste comisii dacă republicanii conservatori vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor după legislativele de la mijloc de mandat, în noiembrie.

Citește și: 

Trump ar putea candida la prezidențiale în SUA pentru a scăpa de urmărirea penală, venită după insurecția Capitoliului

În presa americană se învârt speculații că Donald Trump se gândește să anunțe o candidatură prezidențială pentru alegerile din 2024, încă din această vară, fiind în fața dezvăluirilor din ce în ce mai dăunătoare dintr-o investigație a Congresului asupra rolului său în atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului.

Indiferent de șansele lui Trump de a câștiga un al doilea mandat, o altă campanie prezidențială aflată în considerare – după cum au raportat New York Times, CBS și alte publicații din SUA – i-ar putea oferi fostului președinte un scut pe mai mulți ani în fața procurorilor.

Zvonurile au apărut chiar după audierile comisiei de Justiție, legate de revolta de la Capitoliul din 6 ianuarie 2021.

În mărturia în fața comisiei de săptămâna trecută, Cassidy Hutchinson, o fostă consilieră a șefului de campanie al lui Trump, Mark Meadows, a consolidat șansele unui potențial dosar penal atunci când a susținut că Trump știa că susținătorii săi sunt înarmați atunci când i-a încurajat să mărșăluiască spre Capitoliu.

ar dacă Trump ar candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă, majoritatea experților în domeniu cred că orice decizie de a fi acuzat penal scade considerabil. De asemenea, ar putea să-și întărească sprijinul în partidul republican, care a început să scadă ușor în urma dezvăluirilor din 6 ianuarie.

De asemenea, ar putea opri ascensiunea guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, care a apărut în ultimele luni ca un adevărat rival potențial al lui Trump, cu promisiunea de a urma aceeași agendă de dreapta, dar cu abilități și un stil politic mai tradițional.

Un fost consilier republican al Camerei a declarat sâmbătă pentru MSNBC că Trump probabil își va anunța intențiile în curând.

„Ei bine, știm cu toții din experiența anterioară că lui Donald Trump nu-i pasă de nimeni altcineva decât de Donald Trump”, a spus Kurt Bardella. „Deci nu mă surprinde că, atunci când se confruntă cu criticile care au crescut acum, în urma audierilor legate de evenimentele de la 6 ianuarie, el se gândește să apese pe trăgaci”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel