Americanii îl laudă pe Băsescu pentru resetarea relațiilor ruso-române

Statele europene au început să-și reseteze relațiile cu Rusia după modelul american. Cele care însă au inițiat demersul de revigorare a acestei relații, și nu au așteptat ca Rusia să facă primii pași, au dat impresia de state nevoiașe, ceea ce a înclinat balanța în favoarea Kremlinului. Vizita secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, la București, arată că România nu face parte din aceste state, iar președintele Traian Băsescu a reușit să păstreze mingea în terenul Bucureștiului, potrivit fundației de cercetare globală și analiză, James Town.

[caption id="attachment_333326" align="alignleft" width="310"] Foto: Reuters[/caption]

Țările care abordează Rusia creează o disproporționalitate de interese de care Kremlinul profită pentru a-și impune condiții ce-i vor permite să domine un anumit sector economic, spune analiza citată. Moscova va profita pentru a-și construi în aceste state din Europa Centrală și de Est grupuri de interese politice și economice în strânse legături cu Rusia, care sunt adesea incompatibile normelor occidentale.

Vizita lui Patrușev la București, din 17 iunie, este cea mai semnificativă din ultimii 22 de ani, iar Traian Băsescu a dovedit competență în a administra această relație frivolă între Rusia și România.

Băsescu ține frâiele relației bilaterale

”În primul rând, Băsescu nu a făcut greșeala de a iniția 'resetarea' relațiilor Rusia-România. În schimb, a așteptat răbdător ca Moscova să facă prima mișcare, dacă nu să 'reseteze', cel puțin să dezghețe relațiile”, apreciază James Town Foundation. În al doilea rând, Băsescu s-a arătat un președinte pro-american, iar în al treilea rând, șeful statului român a reușit să depășească criza politică din 2012, chiar dacă Moscova a forțat debarcarea acestuia prin atacuri precum cele ale Vocii Rusiei.

Vizita lui Patrușev relevă că Moscova a decis să se apropie de conducerea României. ”Nu este niciun secret în România că relația lui Băsescu cu serviciile secrete a făcut posibilă păstrarea ordinii constituționale în 2012 și stabilizarea situației interne, menținând în același timp neutralitatea politică a serviciilor”.

Rusia și România au puține să-și ofere

Traian Băsescu a sugerat că l-ar încânta să întreprindă o vizită în Rusia, dar varianta pare improbabilă până la finele mandatului său din 2014. În schimb, ministrul de externe Titus Corlățean, spre sfârșitul anului, iar premierul Victor Ponta în 2014, sunt așteptați să sosească la Moscova. Rusia a ezitat, semnalând neplăcere față de politica externă a României, dar totodată reflectând la prioritatea relativ scăzută a relației bilaterale.

Balanța economică în ceea ce privește relațiile bilaterale ruso-române este puternic înclinată în favoarea țării lui Putin datorită exportului de gaze naturale. ”Dar, în afară de asta, Rusia și România au puține să-și ofere”.

”La acest moment, Rusia învață să se obișnuiască cu strategia pro-vestică a Bucureștiului și alegerile politicilor de securitate orientate spre Occident. Băsescu a ajutat la instituționalizarea acestor politici din 2005. În cazul României, Moscova este cea care inițiază 'resetarea' relațiilor, sperând că i-ar putea schimba orientarea peste ceva timp”.

Fundația Jamestown este un institut cu sediul la Washington ce realizează analize și cercetări politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel