Infecţie virus gripal. Adrian Streinu-Cercel: Nu ne-am aşteptat

Vaccin
Vaccin

Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală, a declarat marţi că rata infecţiilor cu virus gripal, în acest an, este una la care specialiştii nu s-au aşteptat. 

"Virusurile gripale sunt nişte virusuri parşive. Ele, în fiecare an, îşi schimbă structura câte un pic. Nu prea ştim exact în care parte a genomului îşi schimbă structura. Semnalul pe care îl avem în momentul de faţă cu aceste decese care au apărut la unele persoane ce nu aveau boli asociate ne pune un pic pe gânduri. Asta nu înseamnă că până în momentul în care nu avem certitudini din punct de vedere genomic putem să spunem că este un virus mai agresiv sau mai puţin agresiv, însă rata infecţiilor într-adevăr este una la care nu ne-am aşteptat", a precizat Adrian Streinu Cercel. 

Câţi pacienţi s-au prezentat la Institutul "Matei Balş"



El a spus că, de vineri la prânz şi până luni dimineaţă, la Institutul "Matei Balş" s-au prezentat 1.077 de pacienţi, dintre care 511 au fost în contextul gripei. 

"De vineri de la prânz până luni dimineaţă, la Balş s-au prezentat 1.077 de pacienţi, dintre care 511 au fost cu gripa. Că este epidemie, că nu este epidemie mă interesează mai puţin. Eu trebuie să îi asist, să îi diagnostichez, să îi tratez şi dacă pot să îi fac bine. S-au luat măsuri în spitalele care erau predispuse pentru acest lucru, cum sunt spitalele de boli infecţioase, cum sunt cardiologiile, măsuri de restricţionare a circulaţiei pacienţilor.

Recomandare pentru cei care merg la spital

Aici lumea ar trebui să înţeleagă că nu este bine să te duci cu căţelul şi purcelul la spital. Dacă ai o problemă, merge o singură persoană, nu stă cinci ore ci stă cinci minute, după care părăseşte incinta spitalului respectiv. Aşa ar trebui să fie tot timpul regula. Dacă o persoană vine la spital nu vine să stea cu aparţinătorii, vine să se diagnosticheze, să fie asistată de doctori şi asistentă, să primească o terapie corespunzătoare şi, dacă se poate, să se facă bine", a spus medicul. 

Potrivit acestuia, în cazul în care s-ar declara epidemie de gripă în România, una dintre măsurile care ar putea fi luate la spitalul pe care îl conduce este de a aduce medici rezidenţi astfel încât să poată fi susţinute liniile de gardă. Dr. Adrian Streinu Cercel a fost prezent marţi la conferinţa de presă organizată în contextul desfăşurării evenimentului HepHIV 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel