10.000 de paşi pe zi nu te scapă de moartea prematură. Cifra este mai mică - STUDIU

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Cercetătorii au descoperit de câţi paşi este nevoie în fiecare zi pentru a avea o viaţă mai lungă. Şi nu este vorba de 10.000, aşa cum ne arată telefoanele noastre. 

Prin analizarea datelor colectate de la zeci de mii de oameni de pe 4 continente, date care au fost ulterior prelucrate de 15 studii, o echipă de cercetători a aflat câţi paşi trebuie să facem pe zi. Iar cifra optimă este mai aproape de 6000 de paşi zilnic, în funcţie de vârstă, nicidecum 10.000. 

"Am văzut o scădere a riscului de deces timpuriu pe măsură ce numărul paşilor creşte, dar la un moment dat nu se mai modifică. Această echilibrare are loc la un nivel diferit al paşilor pentru cei mai în vârstă, faţă de tineri", a declarat Amanda Paluch, epidemiolog la Universitatea din Massachusetts. 

Evoluţia ne-a construit în aşa fel încât să putem merge pe distanţe lungi, fără să ne supraîncălzim. Asta înseamnă că metabolismul, ritmul cardiovascular, impactul asupra oaselor şi muşchilor şi sănătatea noastră mentală sunt sincronizate perfect pentru ca noi să apreciem mersul pe jos. Orice tip de mişcare fizică ne va ajută să trăim mai mult, dar şi mai fericiţi şi mai sănătoşi, scrie Science Alert. 

Cum s-a ajuns la 10.000 de paşi

În urmă cu jumătate de secol, compania de Ceasuri şi Instrumente Yamasa din Japonia a încercat să facă bani de pe urma olimpiadei din 1964 de la Tokyo, aşa că a produs un pedometru numit Manpo-Kei, un cuvânt care înseamnă 10.000 paşi. 

S-a ajuns la această cifră pentru că este un număr rotund, sună bine pentru a fi pus ca un scop, suficient de provocator pentru a nu fi uşor de atins. Însă nu avea nicio bază ştiinţifică. 

"O cifră prin care poţi promova sănătatea este de mare ajutor", a mai spus Paluch. 

Cu toate astea, Paluch şi echipa ei au studiat 2000 de adulţi cu vârstă medie din SUA şi au descoperit că 7000 de paşi pe zi reduc şansele de moarte prematură cu până la 70%. 

Pentru adulţii cu vârste peste 60 de ani, riscul scade dacă cifra este între 6000 şi 8000 de paşi pe zi. Orice pas peste ar avea beneficii, dar nu ar reduce semnificativ riscul unui deces. Nici pentru cei sub 60 de ani nu s-a găsit vreo dovadă că ar putea trăi mai mult dacă ar merge între 8000 şi 10.000 de paşi pe zi, deci cifra este cumva similară cu cealaltă categorie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel