Scrisoare deschisă adresată primarului interimar al Capitalei, Ștefănel Marin. Ce solicită breasla teatrală

Un grup de regizori și actori români, între care Alexandru Dabija, Radu Afrim, Gianina Carbunariu, Rodica Mandache, Pavel Bartoș, precum și criticul de teatru Cristina Modreanu, i-au transmis primarului interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, în cadrul unei scrisori deschise, nemulțumirea față de componența noii comisii de evaluare a teatrelor din subordinea Primăriei Capitalei. De asemenea, semnatarii scrisorii îi explică primarului interimar al Capitalei și ce trebuie să facă pentru a opri abuzurile și proiectele îndoielnice care se întâmplă în teatre, evitând, totodată și politizarea acestui demers.

Iată scrisoarea deschisă transmisă de mai multe persoane implicate în viața teatrului din România: 

"Scrisoare deschisă către primarul interimar al Bucureștiului, Ștefănel Marin

Domnule primar,

Vă scriem ca urmare a constatării că, la scurt timp după numirea dvs. ca primar interimar, ați decis să vă ocupați de teatrele din subordinea Primăriei care nu s-au aflat niciodată în mod serios pe masa de lucru a administrației locale din București, deși Capitala e orașul cu cel mai mare număr de teatre din țară.
Apreciem faptul că sunteți decis să acordați o atenție sporită teatrelor bucureștene, însă nu putem fi de acord cu componența comisiei pe care ați numit-o. Evaluările sunt absolut necesare în toate instituțiile publice, dar la fel de important este ca aceia care evaluează să aibă competența necesară pentru a aprecia just performanțele sau erorile celor evaluați.

De asemenea, onestitatea evaluatorilor și buna lor credință sunt esențiale, prin urmare ei nu se pot ante-pronunța asupra instituției pe care urmează să o evalueze, așa cum a făcut deja colegul dvs. de partid, dl Gabriel Fătu, citat de mai multe agenții de presă: „Acolo ar fi nişte lucrări făcute ilegal, ar fi nişte proiecte făcute nu ştiu cum. Sunt spectacole care costă foarte mult şi nu funcţionează şi atunci se joacă de câteva ori şi s-au cam cheltuit banii degeaba"(interviu la Digi24 în data de 2 octombrie 2015 ).

Dat fiind că dl. Gabriel Fătu s-a pronunțat deja cu privire la anchetă înainte ca aceasta să fi început, vă solicităm înlocuirea domniei-sale din această comisie, pentru respectarea transparenței și corectitudinii de care ați vorbit în prima dvs. intervenție ca primar interimar.

Din punctul de vedere al competenței - și acest lucru îl contestăm în primul rînd - remarcăm faptul că singurul membru al comisiei care are studii în domeniul teatral este dl. Fătu, a cărui supremă realizare profesională a fost aceea de moderator de emisiuni la OTV, post TV suspendat de CNA. Nici ceilalți membrii ai comisiei numite de dvs. nu ni se par competenți să analizeze performanțele unui teatru, ale oricărui teatru: dna. Lăcrămioara Fontoura- Alexandre (USL) este patroana unui restaurant, dl. Minică Boajgă (PSD) fost lider sindical, iar dl. Cătălin Cîmpeanu (PNL) a condus Comisia de Comerț, Turism și Protecția Consumatorului din cadrul CGMB. O oarecare legătură cu domeniul ar avea dna. Maria Popa (PSD), care pe lângă funcția de consilier în CGMB este și videcepresedinte al Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", fapt pentru care a fost acuzată de conflict de interese, ceea ce în opinia noastră o descalifică din start.

Pentru a evita același tip de conflict, vă solicităm, în calitate de persoane implicate în viața teatrului din România, să numiți în comisiile de evaluare ale teatrelor aflate în subordinea Primăriei Municipiului București persoane competente, care să fie recunoscute de breaslă și care să asigure transparența acestor evaluări. Altfel, anchetele inițiate de dvs. vor fi percepute drept simple răfuieli ale unor consilieri cu actualii directori ai teatrelor - percepție pe care suntem siguri că nu v-o doriți.
Dacă doriți să opriți abuzurile și proiectele îndoielnice care se întîmplă în teatre, dar și să evitați politizarea acestui demers, pentru orice evaluări și controale va trebui să alcătuiți comisii independente formate din profesioniști, persoane cu biografii respectabile, care să aibă instrumentele și criteriile necesare.

Cu respect,
Radu Afrim, regizor
Cezar Antal, actor
Pavel Bartoș, actor
Ioan Batinaș, actor
Vlad Bârzanu, actor
Alina Berzunțeanu, actriță
Gianina Cărbunariu, regizor
Alexandru Dabija, regizor
Marius Damian, actor
Sabrina Iașchevici, actriță
Dan Iosif, regizor tehnic
Peter Kerek, regizor
Nicoleta Lefter, actriță
Rodica Mandache, actriță
Ruxandra Maniu, actriță
Ionel Mihăileanu, actor
Cristina Modreanu, critic de teatru
Alexandru Papadopol, actor
Alexandra Penciuc, actriță
Tudor Prodan, scenograf
Mihai Smarandache, actor
Oana Ștefănescu, actriță
Carmen Lidia Vidu, regizoare
Ionuț Vișan, actor
Antoaneta Zaharia, actriță
Anda Saltelechi, actrita"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel