Prună răspunde unor reproșuri primite: Termenul este 1 aprilie 2018

Următoarea directivă europeană transpusă în legislaţia românească va fi cea privind confiscarea extinsă, a anunţat, miercuri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, precizând, de asemenea, că directiva referitoare la prezumţia de nevinovăţie, față de care i s-au adus reproșuri - făcute 'pe fundal politic şi electoral' - are termen de implementare 1 aprilie 2018.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Prună precizează că transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, precum şi a altor două care au termen de implementare până în mai 2017 reprezintă priorităţi ale Ministerului Justiţiei.

"Inainte de 1 Aprilie 2018, echipa din Ministerul Justiției România lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice:

- Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. Termen: 4 octombrie 2016
- Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016
- Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de anchetă în materie penală. Termen: 22 mai 2017 Vă asigur că, împreună cu echipa din Ministerul Justiţiei, depun toate eforturile pentru ca aceste trei directive să fie transpuse în legislaţia internă fără întârzieri. Încep în ordinea de pe tricou, cu Directiva 2014/42/EU, a confiscării extinse. Şi contez pe ajutorul neaşteptat al celor convertiţi recent", se arată în postarea Ralucăi Prună.

Citește și: Dacian Cioloș, evaluare miniștri tehnocrați. Cristiana Pașca Palmer și Raluca Prună, rezultate

Ministrul Justiţiei mai arată că termenul de transpunere a unei directive europene în dreptul intern este de doi-trei ani, în timp ce România a depăşit în unele cazuri aceste termene.

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunţa privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deşi au putut, nu au făcut. Doctorii în drept ştiu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani). România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depăşit uneori chiar de... 6 ani", afirmă Raluca Prună.

Totodată, ministrul Justiției susţine că reproşurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumţia de nevinovăţie sunt făcute 'pe fundal politic şi electoral'.

"Mi se reproşează, pe fundal politic şi electoral, că ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e glumă", mai scrie ministrul Justiţiei.

"Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorală...", conchide ministrul Raluca Prună.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel