Viața după Brexit. Ce scrie presa britanică în prima zi de la despărțirea de UE

Brexit
Brexit

Marea Britanie îşi ia înapoi în mâini 'destinul', dar despărţirea de UE este una 'fără tam-tam', la mai bine de patru ani de la referendumul asupra Brexitului, au subliniat cotidianele britanice în ediţiile care apar vineri, informează AFP. 

Pentru tabloidul ultra-naţionalist Daily Express, este o sărbătoare: 'Viitorul nostru, Regatul nostru, Destinul nostru' titrează ziarul triumfător, afişând o imagine a drapelului britanic ştampilat cu cuvântul 'LIBERTATE'. Brexit şi vaccinul COVID fabricat în Marea Britanie vor forma o 'trambulină pentru redresarea naţională' în 2021, a declarat premierul Boris Johnson pentru The Daily Telegraph.

Într-un articol pentru acest cotidian conservator pro-Brexit, unde a lucrat ca jurnalist, Boris Johnson promite un an al 'schimbării şi al speranţei', întru-un moment în care ţara este afectată puternic de pandemia noului coronavirus care a provocat o criză economică istorică. Alte cotidiene s-au exprimat mai prudent, aşa cum este cazul publicaţiei The Independent: 'Retragere sau derivă?' se întreabă ziarul.

Prima sa pagină îi prezintă pe principalii actori ai Brexitului, printre care premierul Boris Johnson, sub formă de peşti, o trimitere la unul din punctele majore care au creat tensiuni în negocierile cu Uniunea Europeană: drepturile de pescuit. 'În criză, fără tam-tam, Regatul Unit pune capăt în sfârşit erei europene', notează cotidianul de stânga The Guardian, considerând ieşirea din UE 'deosebit de discretă, eventual marcată de avertismentele privind posibile perturbări viitoare'. 'Johnson sărbătoreşte un viitor uimitor pentru Marea Britanie', titrează ziarul conservator The Times.

După ce a asigurat un acord comercial post-Brexit cu UE în ajunul Crăciunului, rodul unor luni de negocieri acerbe, şeful guvernului le-a promis compatrioţilor săi un viitor glorios în urările de sfârşit de an. Alte ziare au preferat să dedice prima pagină vaccinurilor împotriva COVID-19, esenţiale pentru stoparea răspândirii foarte rapide a bolii care a ucis peste 73.500 de persoane în Marea Britanie. Două vaccinuri au fost autorizate în Marea Britanie.

Pfizer/BioNTech este administrat din 8 decembrie, în timp ce vaccinul britanic creat de Oxford/AstraZeneca va fi utilizat începând de luni. 'Iată un motiv pentru a zâmbi din nou în 2021' titrează tabloidul de stânga Daily Mirror în timp ce The Sun, tabloidul pro-Brexit şi cel mai citit cotidian britanic, îşi dedică prima pagină în întregime lansării unui apel pentru voluntari care să participe la campania de vaccinare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel