Vacanță în Grecia. Cum va fi afectat turismul după Brexit

Grecia ia măsuri pentru ca un eventual Brexit dur să nu îi afecteze industria turistică.

Grecia se pregăteşte pentru varianta unui Brexit fără acord, concentrându-se pe măsurile ce vor permite britanicilor că continue să viziteze şi să trăiască în această ţară, aşa cum o fac în prezent, informează Bloomberg. Miza este una importantă, în condiţiile în care Marea Britanie este a doua mare sursă de venituri în turism pentru Grecia, acesta fiind cea mai importantă industrie a sa. O întrerupere bruscă în fluxul celor aproximativ trei milioane de turişti britanici care vizitează insulele greceşti în fiecare an ar fi un şoc pentru un sector ce este responsabil pentru a şasea parte din Produsul Intern Brut al Greciei.

În prezent, premierul britanic, Theresa May, încearcă să renegocieze termenii acordului privind Brexitul, însă oficialii UE susţin că această variantă este exclusă, ceea ce creşte riscul ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord. Guvernele din regiune se pregătesc deja să ia măsuri pentru a face faţă unui astfel de scenariu. Un oficial din Ministerul grec de Externe a declarat, pentru Bloomberg, că Guvernul de la Atena pregăteşte mai multe proiecte de acte normative şi decrete prezidenţiale de care ar putea fi nevoie în cazul unui Brexit fără acord.

Cetăţenii britanici nu au nevoie de vize

Deocamdată, nu au fost date publicităţii declaraţii oficiale cu privire la aceste pregătiri din partea Guvernului condus de Alexis Tsipras, care pleacă de la ipoteza că se va ajunge la un acord între cele două părţi. Pentru a se asigura că numărul turiştilor britanici nu va scădea în cazul unui Brexit fără acord, Grecia ia în considerare menţinerea situaţiei actuale conform căreia cetăţenii britanici nu au nevoie de vize. De asemenea, este probabil ca Grecia să nu modifice statutul cetăţenilor britanici care trăiesc în Grecia, astfel încât aceştia să nu fie trataţi ca cetăţeni din terţe ţări, a declarat oficialul din Ministerul grec de Externe, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Prin aceste măsuri, Grecia vrea să protejeze o parte importantă din economia sa. Vizitatorii din Marea Britanie au fost responsabili pentru mai mult de 14% din veniturile totale din turism ale Greciei în perioada ianuarie-noiembrie 2017. Această pondere a scăzut anul trecut cu 6,2%, până la 1,9 miliarde euro, în condiţiile în care numărul vizitatorilor britanici a scăzut cu 1,7%, până la 2,9 milioane de persoane, arată datele Băncii Centrale a Greciei.

Citește și:

PAOK. Răzvan Lucescu spulberă tot în Grecia

Nicolae Voiculeț duce naiul românesc pe tărâm elen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel