UDMR propuneri legea administrației. Parlamentul, SESIZAT

Conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a adresat, luni, o scrisoare deschisă preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care îşi exprimă "îngrijorarea" faţă de o serie de iniţiative legislative ale UDMR, menite să genereze "noi privilegii" pentru comunitatea maghiară. 

Conducerea Forumului menţionează că a aflat din mass-media despre intenţia UDMR de a propune mai multe amendamente la Legea Administraţiei Publice Locale, printre care reducerea cu zece procente a pragului pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în localităţile în care ponderea acestora depăşeşte 20%. 

În opinia Forumului, acest lucru va "îngreuna inutil" activitatea administrativă şi va spori consumul de birotică şi costurile cu traducerea documentelor. 

"Prin materializarea acestui obiectiv, practic se extinde arealul teritorial în care se va folosi limba maghiară în administraţie, scopul fiind de fapt, cuprinderea majorităţii localităţilor din Transilvania", se arată în scrisoarea deschisă, dată luni publicităţii. 

Potrivit conducerii Forumului, aceleaşi argumente sunt valabile şi în cazul amendamentului la Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi care prevede încadrarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală cunoscător al limbii minorităţilor naţionale, în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000. 

"Conducerea Forumului apreciază că introducerea criteriului etnic în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale urmăreşte acelaşi obiectiv de impunere a obligativităţii cunoaşterii limbii maghiare, în defavoarea criteriilor de performanţă profesională", se mai menţionează în documentul remis Agepres.

Reprezentanţii Forumului susţin, de asemenea, că nu sunt necesare noi reglementări nici în privinţa folosirii simbolurilor naţionale, regionale şi ale comunităţilor locale, deoarece există prevederi clare în această privinţă, minorităţile naţionale putându-şi utiliza liber simbolurile la evenimentele şi manifestările proprii, în condiţiile prevăzute de lege. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel