Sectorul de distribuţie şi transport a urcat pe locul al treilea în 2016, cu o cifră de afaceri de peste 75 de miliarde de lei, a declarat, joi, Călin Popescu Tăriceanu. Tot joi, le-a transmis studenţilor un îndemn primit de la bunicul său.
"Sectorul de distribuţie şi transport a fost în ultimii ani unul dintre cele mai dinamice din economia românească. Dacă în 2008 transporturile şi distribuţia ocupau locul al şaselea între sectoarele economice, cu o cifră de afaceri de 50 de miliarde de lei, în anul 2016 acest sector a ocupat locul al treilea, cu o cifră de afaceri de peste 75 de miliarde de lei, devansând sectoare precum construcţiile, producţia sau furnizarea de energie sau intermedierea financiară. În ceea ce priveşte distribuţia, este nevoie de o conştientizare a funcţiilor pe care această activitate le îndeplineşte. Într-o concepţie modernă, distribuţia nu este doar o simplă intermediere de mărfuri de la producător la consumator ci, pe lângă activitatea de comerţ en-angro şi en-detail, cuprinde şi prestarea de servicii acordate clienţilor, adică achiziţie, depozitare, logistică, transport, marketing, comercializare. Cred că este necesar ca legislaţia specifică să includă această viziune de a defini activitatea de distribuţie", a spus Tăriceanu.
Şeful Senatului a menţionat rolul distribuţiei ca funcţie de promovare pentru produsele tradiţionale româneşti şi ca funcţie socială ce ţine de asigurarea educării şi protecţiei consumatorului, adăugând însă că pentru viitor "cuvântul cheie este competitivitate".
Acesta a afirmat că foloseşte tehnologia în mod curent. "La vârsta mea, folosesc Uber, cumpăr de pe eBay de ceea ce am nevoie şi de pe eMag, îmi iau bilete de avion în format electronic, plec în vacanţe prin e-booking", a spus el.
[citeste si]
În finalul speech-ului, şeful Senatului s-a adresat studenţilor de la ASE prezenţi la dezbatere, sfătuindu-i să îşi folosească atuul cel mai important, 'cunoaşterea şi inteligenţa', dacă vor să devină întreprinzători, chiar dacă nu deţin capital şi le-a transmis un îndemn primit de la bunicul său:
"Spre deosebire de generaţia mea care a făcut economie privată după ureche, ceea ce nu-mi place (...) eu am făcut parte din generaţia de întreprinzători care a învăţat din mers. Bineînţeles că am făcut şi greşeli. (...) Probabil că o parte dintre voi se vor angaja, iar o parte veţi deveni întreprinzători. Cei care aveţi spirit de întreprinzător o să îmi spuneţi că o să fie greu, pentru că nu aveţi capital. Bunicul meu, care era om de afaceri, într-o discuţie cu el, pe care nu am să o uit, mi-a spus aşa: să ştii că afaceri cu bani ştiu toţi proştii să facă! Este îndemnul meu pentru cei care vă gândiţi la un moment dat să porniţi propria afacere: încercaţi să faceţi afaceri şi nu trebuie să fie capitalul elementul cheie de descurajare. (...) Nici Steve Jobs nu a avut capital când a plecat la drum, nici Bill Gates şi iată ce imperii colosale au construit, pentru că au fructificat elementul cel mai importat, cunoaşterea şi inteligenţa. Este avantajul pe care îl aveţi", a mai spus Tăriceanu, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu