„Trenulețul” a adus cetățenie de onoare fraților Advahov

Captură YouTube - 'Trenuleţul', cântată de trupa Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov.
Captură YouTube - 'Trenuleţul', cântată de trupa Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov.

Roman Iagupov, solistul formaţiei Zdob şi Zdub, a devenit cetățean de onoare al Iașului, alături de fraţii Vitalie şi Vasile Advahov, care au obţinut cu melodia „Trenuleţul” locul şapte la ediţia Eurovision, în acest an.

Decizia acordării statutului de „cetățean de onoare” a fost luată miercuri.

„Prin piesa Trenuleţul cei trei artişti au promovat legătura puternică între România şi Republica Moldova, dar în acelaşi timp nu puteam avea ambasadori mai buni pentru legătura feroviară Iaşi-Chişinău-Odesa pe care ne-o dorim cu toţii. Sperăm ca atât Odesa, cât şi celelalte comunităţi din Ucraina să nu fie afectate de acest război nemilos”, a afirmat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.

Consilierii judeţeni au votat un acord de cooperare între judeţul Iaşi şi regiunea Odesa din Ucraina, dar şi între Iaşi şi raionul Orhei din Republica Moldova, tot în ședința de miercuri.

Orchestra Kalush, câştigătorii Eurovision 2022, turneu în Europa pentru a strânge bani pentru armată

Câştigătorii Eurovision 2022, Kalush Orchestra, vor face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru armata ucraineană. 

Sâmbătă, Kalush Orchestra s-a bucurat de un val uriaș de susținere pentru a câștiga concursul, oferindu-le compatrioților lor un impuls necesar.

Solistul Oleh Psiuk a declarat într-o conferință de presă televizată în orașul Lviv din vestul Ucrainei că trupa va anunța în curând pe Instagram unde va merge în turneu.

„La fiecare spectacol vom strânge fonduri pentru nevoile armatei", a spus el, potrivit Reuters.

Psiuk a declarat că speră ca Ucraina să găzduiască Eurovision anul viitor și le-a mulțumit apărătorilor uzinei siderurgice Azovstal din orașul Mariupol, aflat sub asediu în sudul țării, pentru curajul cu care au rezistat atât de mult timp.

Casele de pariuri îi dăduseră pe Kalush Orchestra drept favoriți cerți la Eurovision. Piesa lor „Stefania", care îmbină rap-ul cu muzica populară tradițională, se afla pe locul 4 după votul juriilor naționale, dar a ajuns pe primul loc datorită unui scor record în timpul votului telespectatorilor, scrie Mediafax.

Postul public de televiziune spaniol RTVE s-a oferit ca Spania să găzduiască ediţia Eurovision 2023, în locul ţării câştigătoare, Ucraina, copleşită de invazia rusă, deşi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a asigurat că ţara sa va organiza viitoarea ediţie a acestui concurs de muzică la Mariupol, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia.

"Ceea ce s-a oferit este ca, în cazul în care Ucraina nu va putea găzdui concursul, noi să ne oferim ca sediu, însă obiectivul principal este de a ajuta această ţară cu tot ceea ce are nevoie", a declarat directoarea de comunicaţii a RTVE, María Eizaguirre, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel