Senatul, decizie în cazul conflictului de interese

Nicolae Ionescu / 04 Martie 2019 / 20:04 Salveaza PDF Comentarii
Senat
Senat

Senatul a luat o decizie importantă cu privire la răspunderea civilă, administrativă și disciplinară în cazul conflictului de interese.

Senatul a hotărât luni, în calitate de for decizional, ca răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de 3 ani.

Senatorii au reexaminat, în acest sens, legea de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, care a fost declarată neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2018.

Citește și: Miting pentru susținerea Secției speciale. Rădulescu: Azi mi-a venit ideea

Text similar cu cel aprobat de Camera Deputaților

 

Potrivit textului adoptat, "răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice, este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare".

Forma adoptată de Senat este similară celei aprobate de Camera Deputaţilor, primul for sesizat în acest caz.

Textul iniţial, contestat la Curtea Constituţională, prevedea că "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor".

Citește și: Ofițer român, mort într-un hotel din Mali

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25