Rusia: De zece ori mai puţini turişti străini decât înainte de Covid

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Turismul străin în Rusia rămâne cu mult sub nivelul de dinainte de pandemie, de aproximativ zece ori mai mic decât în 2019, în ciuda creşterii cu 130% în prima jumătate a anului 2023, a declarat miercuri directoarea executivă a Asociaţiei Operatorilor de Turism din Rusia (ATOR), Maia Lomidze, citată de EFE.

'Comparativ cu 2022, fluxul de turişti din prima jumătate a anului a crescut cu 130%. Anul trecut a fost vorba de 81.000 de turişti, anul acesta - 187.000. Spre comparaţie, în primul semestru al anului 2019 au venit aproximativ două milioane de turişti', a spus Maia Lomidze, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Aceasta 'reprezintă o statistică foarte tristă a călătoriilor' turiştilor străini în Rusia, a arătat ea. Directoarea menţionată a indicat că printre ţările cu cel mai mare număr de turişti în Rusia se numără China, Germania, Kazahstan şi Turcia, însă a recunoscut că este vorba de turism de afaceri.

'Primul loc a fost ocupat de China, prin intermediul vizelor, întrucât nu au fost turişti clasici (...). Da, au fost mulţi turişti de afaceri, ceea ce nu este acelaşi lucru', a spus Maia Lomidze. Deşi a subliniat că Rusia ar prefera să primească mai mulţi turişti de agrement, ea a salutat venirea cel puţin a turiştilor de afaceri deoarece 'umplu hotelurile, angajează servicii, vizitează muzee şi generează valoare adăugată'.

'Dar acesta nu este tipul de turist pe care îl aşteaptă sectorul turistic', a adăugat directoarea. Potrivit ATOR, în prima jumătate a acestui an, 32.000 de chinezi au vizitat Rusia, faţă de cei 600.000 de vizitatori veniţi din gigantul asiatic în aceeaşi perioadă din 2019. Între ianuarie şi iulie anul acesta, 20.600 de turişti turci şi 12.500 de turişti germani au vizitat Rusia.

Piaţa turistică rusă a fost grav afectată de pandemie, care a dus nu doar la oprirea zborurilor internaţionale, ci şi la restricţii sanitare severe. Aproape concomitent cu sfârşitul pandemiei, Rusia şi-a început campania militară în Ucraina vecină, în urma căreia toată Europa şi alte ţări occidentale şi-au închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruseşti şi au impus restricţii privind vizele şi intrarea cetăţenilor ruşi pe teritoriul lor, la care Moscova a răspuns cu măsuri simetrice.

În iulie anul trecut, Uniunea Turismului din Rusia a cerut 'măsuri de stimulare' pentru a atrage vizitatori străini, în contextul războiului în curs cu Ucraina. În special, a evidenţiat introducerea vizei electronice, care a intrat în vigoare la 1 august, şi punerea în aplicare a regimului fără vize pentru grupurile de turişti cu China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel