ROMÂNIA, EXCLUSĂ de la EUROVISION. Umilință maximă

România nu va putea participa la concursul EUROVISION din acest an pentru că TVR a adunat o datorie imensă către organizatorii acestui concurs.

EBU a anunţat vineri că România nu va mai putea participa la concursul Eurovision 2016, din cauza datoriei de 16 milioane de franci elveţieni a TVR. Decizia survine în urma nerespectării termenului limită de 20 aprilie până la care trebuia plătită suma.

Anunț făcut cu două săptămâni înainte de debutul EUROVISION

Din cauza faptului că TVR nu poate să îşi plătească datoria, Ovidiu Anton, reprezentantul din acest an al României la Eurovision, nu va putea participa. Vestea vine cu câteva săptămâni înainte ca fiecare reprezentant al ţărilor participante să aibă parte de primele repetiţii, pe 2 mai la Stockholm.

"Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat act că Ministerul Finanţelor a sugerat TVR că poate intra în procedura de insolvenţă, fapt care poate duce la o retructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociaţie non-profit, care reprezintă 73 de de posturi publice din 56 de ţări. Gradul de îndatorare a TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU", a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU.

Datorii de 10 milioane de euro

TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii provenind din anii 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi.

TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă da situaţia financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU, care până acum a amânat măsurile drastice.

Oficialii Televiziunii Române au anunţat că au fost somaţi verbal de către reprezentanţii EBU, organizatorul competiţiei Eurovision, privind datoria acumulată în ultimii opt ani, fiind avertizaţi că se va trece la un nou prag de sancţiune. Oficialii EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe).

"Comitetul Director al SRTv şi directorul general interimar au făcut toate demersurile necesare pentru a amâna cât mai mult acest moment, dar EBU doreşte o comunicare şi o garanţie de la statul român şi reprezentanţii acestuia că banii vor fi plătiţi şi că TVR va continua să existe şi să îşi desfăşoare activitatea. EBU subliniază că celelalte ţări membre nu au nicio vină pentru a suporta paguba produsă de neplata datoriilor României", se arată într-un comunicat al postului public.

Concursul Eurovision se va desfășura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 și 14 mai.

România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel și Serbia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel