EXCLUSIV  Regizorul Toma Enache, detalii despre copilăria lui George Enescu: A aruncat vioara pe foc. Se pot face cel puțin 10 filme extraordinare despre el, atât de genial a fost

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Toma Enache, regizorul primului film artistic despre George Enescu, a vorbit despre viața timpurie a artistului și genialitatea care l-a făcut să ajungă pe marile scene ale Europei la o vârstă foarte fragedă.

Regizorul Toma Enache a vorbit despre viața timpurie a compozitorului George Enescu:

"Tot timpul m-am gândit cum să fac un film pe care, dacă l-ar vedea George Enescu, să spună: „Ce bine că ai înțeles ce s-a întâmplat în viața mea și că ai ales...“, pentru că într-un film trebuie să faci niște alegeri. Enescu a fost atât de genial încât se puteau face cel puțin 10 filme extraordinare despre el.

Numai copilăria, dacă iei în considerare că este al 12-lea copil și singurul care a trăit din familia Enescu, Costache și Maria. Păi, îți imaginezi să ai 11 copii pe care i-ai pierdut și să zici hai să mai facem unul și să iasă George Enescu.

La 2 ani a aruncat o vioară de jucărie în foc, după ce a spus că vrea o vioară și tatăl lui i-a luat o vioară de jucărie. El a zis: Vreau o vioară adevărată, nu o jucărie! În anul următor i-a luat o vioară. La cinci ani compunea, la 8 ani s-a dus la Viena, la Conservatorul din Viena. Sunt doar doi copii care au fost primiți înainte de vârsta de 10 ani acolo, Enescu și încă un neamț. La 12 ani a terminat Conservatorul din Viena, s-a dus la Paris și a studiat Conservatorul de acolo unde a făcut pian, vioară și compoziție, iar la 16 ani era star al lumii muzicale internaționale, când debuta cu Poema Română la Teatrul Châtelet din Paris“, a spus, la DC News, la emisiunea De Ce Citim, regizorul Toma Enache.

Enescu și-a aruncat vioara în foc și a spus: "Nu am nevoie de așa ceva...”

Redactorul-șef al revistei Literatura de azi a subliniat ideea că marile personalități ale culturii române au nevoie și de alte tipuri de prezentări, pentru ca elevii să se simtă atrași de ceea ce au creat acestea.

„Multe lucruri se știu, dar contează și cum le prezinți. L-au găsit în pădure (pe George Enescu) mic fiind, nu știu cât avea trei, patru ani (după ce a ascultat un lăutar la un târg) făcându-și o vioară improvizată din două sfori și atunci se hotărăsc să-i cumpere o vioară de ziua lui. Bineînțeles, tată lui îi ia o vioară de jucărie, care nu numai că era de jucărie, dar nici măcar nu avea numărul de corzi regulamentar. Și în momentul în care o vede, Enescu, mic dar al naibii, aruncă vioara direct în foc și spune: „nu am nevoie de așa ceva!” nervos fiind. Abia așa își dau seama că este vorba despre o iubire reală și o dorință reală de a se apropia de acel instrument”, a povestit Odilia Roșianu (vezi video AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel