Redeschiderea Ateneului Român în 2003, după renovare. Dirijorul Cristian Mandeal: Ne-am speriat puțin

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Dirijorul Cristian Mandeal a vorbit despre surpriza pe care a avut-o după redeschiderea Ateneului Român.

"A fost în primul rând o surpriză acustică pentru noi, pentru că Ateneul după restructurare, refacere, modernizare, am avut surpriza să vedem că nu mai seamănă cu cel pe care îl părăsiserăm noi, cu 12 ani în urmă. De ce? Datorită unor lucrări de aerisire și condiționare făcute sub scenă. O tubulatură apărută pentru aerisiri și pentru aerul condiționat, ceea ce înainte nu exista, și a schimbat acustica Ateneului. Știu că, pe de o parte, noi ne-am speriat puțin.

Pe de altă part,e momentul era extraordinar de important. S-a cântat desigur, Verdi, ce putea să se cânte? „Quattro pezzi sacri”, îmi aduc aminte de acest moment. Iar totul a avut și o tentă de sfințire a noului locaș, pentru că era în strică legătură cu acest moment politico-religios. Așa că l-am simțit și ca pe un fel de sfeștanie a noii noastre locuințe de lucru, Ateneul" ", a spus Cristian Mandeal, în podcastul Avangarda.

Cine este Cristian Mandeal

A învățat măiestria baghetei de la Herbert von Karajan și Sergiu Celibidache; deși l-au educat două nume consacrate pe scenele muzicale ale Germaniei, a fost și rămâne întotdeauna, după modelul maeștrilor, un român asumat, deși aceasta nu a fost tot timpul un titlu de noblețe. Viața lui înseamnă Filarmonica „George Enescu”. A avut, pentru aceasta, o singură credință: că trebuie să cântăm compozitorii mari la ei acasă, să arătăm lumii că Beethoven, Strauss, Mozart se aud la fel de bine atunci când îi cântă România.

A fost directorul artistic al Northern Israeli Orchestra, Haifa (1999-2002) și Euskadi Symphony – Basque National Orchestra, San Sebastian (2001-2008), dirijor permanent al Haydn Orchestra of Bolzano and Trento (2000-2003), dirijor invitat principal al Hallé Orchestra, Manchester (2005-2010 – primul care a ocupat acest titlu în cei 150 de ani de istorie ai orchestrei), Belgrade Philharmonic (sezonul 2006–2007), precum și Copenhagen Philharmonic (2006–2013).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel