Urmărește emisiunea live


Prima Donna Sumi Jo, laureată a Premiului Grammy, în “La Traviata”, la ONB

Pentru prima dată în România, celebra soprană lirică de coloratură Sumi Jo vine la Opera Națională București pentru a interpreta rolul Violettei în “La Traviata”, în spectacolul-eveniment din 22 martie, pe care îl va dirija Maestrul Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic al Operei Naționale București.

Publicul larg a remarcat-o pentru recenta, splendida și tulburătoarea sa apariție la finalul filmului Youth în regia lui Paolo Sorrentino, unde Sumi Jo interpretează magistral, alături de Orchestra BBC, piesa Simple Song #3 a compozitorului american David Lang.

Apreciată pentru remarcabila sa agilitate, precizie și căldură a vocii, dar și pentru contribuția adusă lumii muzicale, Sumi Jo a devenit una dintre cele mai căutate soprane ale generației sale. Prestațiile sale în cele mai importante Opere și săli de concerte din lume au fost primite în mod constant cu deosebită prețuire, atât de public, cât și de presă.

Anul trecut Sumi Jo a aniversat 30 de ani de când a debutat pe scena internațională a operei. Cariera sa prolifică este marcată de turnee concertante pe toate continentele, recitaluri speciale la evenimente de anvergură mondială precum Cupa Mondială 2010, Jocurile Olimpice din Beijing, Jocurile de Iarnă de la Soci, un Concert de Crăciun alături de José Carreras la Barcelona sau Concertul pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea în 2014, dar și de roluri memorabile în opere.

A debutat cu rolul Violetta în La Traviata la Toulon, după care și-a completat repertoriul cu Lakmé de Delibes, Dinorah a lui Meyerbeer, I Puritani în Bergamo, Fra Diavolo la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege, Julieta în Capuleti și Montecchi la Opera din Minessota, Maria în Fiica regimentului (în Santiago, Chile și Hamburg, Germania), Rosina în Bărbierul din Sevilla (în Belgia), Julieta în premiera Romeo și Julieta de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în Turcul în Italia. Continuă cu Madam Mao în opera “Nixon în China” de John Adams la Théâtre du Châtelet, Fiakermilli din Arabella lui Richard Strauss în Hamburg, Le convenienze ed inconvenienze Teatrali de Gaetano Donizetti în Florența sau “Manon Lescaut” de Daniel Auber în Belgia.

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări care includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul Die Frau ohne Schatten cu Sir Georg Solti, răsplătit cu un Premiu GRAMMY și Un Ballo in Maschera sub bagheta lui Herbert von Karajan.

Apariția sa în rolul “sopranei de renume mondial Sumi Jo” în filmul Italian Youth dePaolo Sorentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului “Simple Song #3” la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiiile Criticii și Premiile Academiei în 2016. “Simple Song #3”, compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia.

Spectacolul La Traviata, de Giuseppe Verdi, din 22 martie din București se va desfășura sub bagheta dirijorală a Maestrului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic al Operei Naționale București.

(w670)

Regia și mișcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, scenografia de către Gary McCann, designul de lumini de către Paul Hackenmueller. Daniel Jinga, maestru de cor. Alături de soprană vor evolua tenorul Valter Borin în rolul lui Alfredo Germont, Ștefan Ignat în rolul Giorgio Germont.

În ziua următoare spectacolului, soprana Sumi Jo va susține un masterclass pentru tinerii artiști din Operă.

Ca soprană de coloratură și-a extins permanent lista de roluri interpretate în diferite producții de Operă pe scenele lumii. Noutățile repertoriului său din ultimii ani au fost “Lakmé” de Delibes, Dinorah de Meyerbeer și Julieta în Capuleti și Montecchi, rol interpretat la Opera din Minessota.

Născută în Republica Coreea pe 22 noiembrie 1962, Sumi Jo a studiat în țara natală înainte de a se înscrie la Conservatorul din cadrul Accademia di Santa Cecilia în Roma. Recitalul său de debut a fost urmat de o serie de concerte împreună cu Korean Broadcasting Company Orchestra. Primul său rol de operă a fost Susanna în “Nunta lui Figaro”, rol pe care l-a interpretat și în Seul. În timpul studiilor sale din Italia soprana a putut fi deseori ascultată concertând în orașele italiene, dar și în transmisii radio și tv în rețeaua națională italiana RAI.

De-a lungul carierei sale, Sumi Jo a fost răsplătită cu multe premii importante, trofee în cadrul competițiilor din Seul, Napoli, Barcelona și Pretoria. În august 1986 a fost răsplătită cu Premiul întâi la Competiția Internațională Carlo Alberto Cappelli din Verona – unul dintre cele mai prestigioase concursuri mondiale la care participă doar câștigătorii marilor competiții. În 2003 a fost aleasă de UNESCO drept “Artistul Păcii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel